12 липня — свято Петра і Павла: що потрібно зробити кожному в цей день

12 липня в Україні християни відзначають День святих апостолів Петра і Павла. Саме в цей момент закінчується піст, який в народі прийнято називати «Петрівкою».

Святі апостоли Петро і Павло були учнями Ісуса Христа. Як говорить Святе Письмо, саме Петро тричі зрікся Христа, коли Ісуса схопили у Гетсиманському саду. 

З давніх часів у цей день було заведено зранку сходити до Божого Храму, бути присутнім на службі. Необхідно помолитися та поставити свічку біля святих ликів Петра та Павла. Будьте милосердними цього дня, допоможіть тим, хто цього потребує. Люди намагаються провести це свято у колі сім’ї, сісти за святковий стіл, на якому повинна бути присутня риба. Хресні батьки випікали пироги у цей день та йшли у гості до своїх хрещеників.

Заведено було кликати у гості своїх кумів не рекомендується працювати фізично в цей день, а також вчиняти сварки. У давні часи люди починали готуватись до свята заздалегідь. Наводили порядки у домівках та прикрашали оселі квітами та зеленими гілками. Молодь завжди вирушала у поле та зустрічали там схід сонця. Саме 12 липня сонце грає всіма барвами, а той хто помітить ці барви – буде щасливим впродовж життя. Люди починали дуже весело гуляти це свято з самого рання. Заведено влаштовувати Петровські ярмарки. Однією з традиції було вмивання водою із 3 водойм. Таким способом люди могли вилікуватись та захистити себе від злого духа.

Источник

Новости Украины