13 травня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції

13 травня — Всесвітній день кульбаби. 

Свята

13 травня в Україні і світі святкують Всесвітній день кульбаби. Приблизно в цей період починають квітнути ці яскраві рослини. Хоча перші кульбаби часто з’являються ще в квітні, а в травні жовті квіти змінюються на білі пухнасті кулі з насінням. Корінь кульбаби широко застосовують у науковій медицині. Його додають до складу відварів, що лікують захворювання травної системи. А ще кульбаба володіє кровоочисним, сечогінним, жовчогінним ефектом. На латині ця квітка називається Taraxacum, що означає «лікування очей».

Також 13 травня Міжнародний день хумусу. Подія була започаткована 2012 року Беном Ленгом. Хумус готують з турецького гороху (нуту), оливкової олії, тахіні (кунжутна паста), лимонного соку і різних спецій. Найбільше поширена страва в країнах Ближнього Сходу, а в Ізраїлі навіть вважається національною. З’явився хумус ще в давні часи, хоча невідомо конкретне місце його створення.

А ще 13 травня Всесвітній день техніки для майбутнього. Головна мета цієї дати полягає в приверненні уваги людства до важливості технологічного розвитку, підвищення поінформованності щодо технологій майбутнього.

13 травня святкують Міжнародний день вітряка. Щороку припадає на другі вихідні останнього весняного місяця. Національним святом цей день вважається в Нідерландах. Там його створили ще на початку 2000-х років. Згодом святкування поширилося і на інші країни. Вперше вітряні млини з’явилися в Стародавній Персії, а далі вже перейшли в Середньовічну Європу. В Україні також будували вітряки. Ставили їх на полях і на узбіччях доріг.

Також 13 травня Всесвітній день справедливої торгівлі. Щороку припадає на другу суботу травня. Свято було запроваджене Всесвітньою асоціацією справедливої торгівлі, щоб підтримати суспільний рух за дотримання міжнародних стандартів товарів, особливо тих, які є експортною продукцією з держав, які розвиваються.

А ще 13 травня святкують Всесвітній день птахів, які мігрують. Припадає щороку на другу суботу і неділю травня. Свято заснували орнітологи з лабораторії Корнелла в США. Вони запропонували таку цікаву подію ще 1993 року. Передумовою для святкування виступила Міжнародна конвенція захисту птахів, яку прийняли 1906 року.

13 травня також День народження застібки-липучки. Саме цього дня 1958 року Жорж де Местраль, вчений зі Швейцарії, отримав патент на цей винахід. Якось Местрель гуляв у лісі зі своїм псом на повідку і до тканини приліпилися лопухи, які підштовхнули вченого створити липучку. Така застібка дуже проста у використанні. Тому її часто використовують під час створення одягу і взуття для військових, дітей, медиків тощо.

13 травня в церковному календарі – день пам’яті апостола Якова. Він був рідним братом Іоанна Богослова. Батько Якова був рибалкою і звали його Зеведей. Якось ловили Яків і Іоанн рибу, як раптом Господь закликав їх до служіння і відтоді вони ходили по містах і проповідували. Яків, в основному, проповідував в Іспанії, але згодом повернувся до Юдеї, де прославляв справжню віру. Саме він охрестив філософа Гермогена і його учня Філіпа. Коли почалися гоніння на християн, апостола Якова вбили мечем.

Іменини

 Єфрем, Микита, Климент, Максим, Василь, Гнат, Яків.

Що не можна робити цього дня

  • Заборонено вирушати у далеку дорогу, тому що в день Якова на світ виходять різні хвороби.
  • Цього дня, та й взагалі в травні, не варто одружуватися, тому що будете все життя «маятися».
  • Не згадуйте погані події, тому що вони знову повернуться в ваше життя.
  • Не варто робити будь-який ремонт, він може привести до травми.
  • Не ледарюйте і не спізнюйтесь.

Народні прикмети і традиції на 13 травня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: на сході сонця чистий і ясний небосхил — буде теплим літо;
  • зоряна і тиха ніч — на хороший урожай;
  • південний вітер і теплий вечір — вродить зерно;
  • 13 травня дощ — отже, восени буде багато весіль;
  • вдень йде дощ, але тепло — восени будете їсти багато хліба;
  • ховаються зірки — скоро почнеться дощ.

В народі 13 травня називали «Теплого Якова». До цього терміну вже зазвичай закінчувалися всі зимові запаси, тому було проблематично накрити багатий стіл. Через це закривали сезон весіль і більше не одружувалися цього місяця. Також розпочиналися вже польові роботи. Тому часу на сватання не було.

 

Джерело

Новости Украины