25 тонн плодів з гектару: на Вінниччині зібрали рекордний врожай жимолості

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Вирощування сортів жимолості. Фото: Суспільне Вінниця

Рекордний врожай жимолості зібрали на сортодослідницькій ділянці розсадницької компанії, що в селі Микулинці на Вінниччині. Попри несприятливу погоду в період цвітіння, з одного куща жимолості цьогоріч у середньому отримали 6.3 кг ягід, розповів Суспільному директор фірми Сергій Змійчук. У перерахунку на гектар, врожайність культури склала 25 тонн плодів.

Мова про канадський сорт "Борал б'юті", що у перекладі означає «Північна красуня». Цього року він посів перше місце по вазі ягоди. Максимальна зафіксована вага — 8 грамів.

"У нас є українські, канадські, польські сорти. Із польських збирали близько двох кілограмів з рослини, канадці минулого року дали близько трьох кілограмів. "Борал б'юті" давала чотири кілограми з рослини в середньому. А цього року 6,3 середній показник по продуктивності це фантастичний показник. Якщо перерахувати на гектар, то урожайність вийшла близько 25 тонн із гектара", — розповідає Сергій Змійчук.

Фото: Суспільне Вінниця

За його словами, вага ягоди теж побила усі рекорди — 8 грамів. Збирали врожай із 5-річних рослин. Усього на випробувальній ділянці компанії, поруч із лохиною, аґрусом, малиною, ожиною і порічкою, росте близько 30 сортів жимолості. Цими ягодами засадили пів гектара.

"Наше підприємство займається вирощування саджанців. Щоб розуміти, які саджанці і яких сортів вирощувати. Тому маємо випробувальну ділянку, де ми тестуємо усі нові сорти, з якими буде цікаво працювати", — каже Сергій Змійчук.

Фото: Суспільне Вінниця

Цьогорічні дощі, заморозки в період цвітіння позначилися на продуктивності більшості видів.

"Були морози, заморозки до -5 під час цвітіння. Хоч ця рослина витримує -7, але на продуктивності це позначилося. Канадські сорти себе гарно показали у таких умовах. Мабуть вони їм звичні", — говорить Змійчук.

Фото: Суспільне Вінниця

"Жимолость, на відміну від лохини, у догляді не вибаглива", — каже Сергій. Саджанцям потрібен регулярний полив і обмежене підживлення.

"Без людей тут ніяк, попри те, що є механізм, який нам допомагає. Працюють дев'ять людей. Кожен відповідає за свою роботу", — говорить працівниця Ольга Семенюк.

Фото: Суспільне Вінниця

На ринку компанія з 2011 року. Нині працюють над виведенням сортів жимолості, кущі якого плодоноситимуть довший час.

"Сезон постачання жимолості на ринок досить таки обмежений — це 1,5 місяці. Щоб розширити ринокспоживання, потрібно розширити період присутності цієї культури на ринку. Ми працюємо над селекцією. Намагаємося виводити такі сорти, які б триваліший час плодоносили і триваліший час трималися на рослинах", — говорить Сергій Змійчук.

Новости Украины