«60 сантиметрів зайвої води»: у Градизькій громаді на Полтавщині підтоплює земельні ділянки

За інформацією: Суспільне Полтава.

Місцева жителька Катерина Яременко. Суспільне Полтава

Якщо з весни ще засіяли, обробили, то зараз уже не змогли зробити міжрядний обробіток, так як дуже велика кількість тут вологи і техніка застрягає, та і рослини уже ж відстають у розвитку, заросли у бур'янах, бо ні техніка, ні людина сюди вже зайти не можуть. Це будуть, звичайно збитки. Не матимемо запланованого врожаю", — продовжила Катерина Яременко.

Підтоплення почалося близько тижня тому. Найбільше це помітили, окрім Шушвалівки, і у Градизьку, розповів голова громади.

Підтоплене поле в Шушвалівці. Суспільне Полтава

"Десь в районі 60 сантиметрів зайвої води на даний період року. Це, по-перше, катастрофічне руйнування берегів, так як вода прямо на березі знаходиться, прямо миє земельні ділянки людські, гори, межі населених пунктів і так далі. Руйнує дамби кам'яні, бетонні, підтоплює сільськогосподарські угіддя. У нас затопило по Градизьку дві дороги, це самі звичайні дороги, по яких їздять люди. Підтопило городи, підтопило господарські будівлі, які займаються промисловим ловом риби", — розповів голова Градизької громади Мирослав Носа.

Затоплює і пляж в Градизьку. Вода розмиває берег та доходить майже до городів, а на пісок виносить сміття.

Підтоплений пляж у Градизьку. Суспільне Полтава

"Десь метрів три від берега повинна бути берегова лінія, а її забрало водою. Вчора легенький шторм. Як тільки він підніметься на добу чи на більше, тоді ця вода наробить великої біди. Якщо дивитися на позавчорашній порив вітру, західний, то вода піднялася майже на метр в затоні. Якби він був до ранку, то вода була б далеко в селищі", — додав в. о. керівника Градизької водолазно-рятувальної станції Едуард Миса.

Вода у Градизьку доходить майже до городів неподалік берега Дніпра. Суспільне Полтава

"Оця дорога – дамба, це одне-єдине сполучення яке ми можемо (використовувати – ред.). Діти в школу їздять, возять хліб і інші потреби, десь людині виїхати, «швидка» приїде і таке все інше. Але через те, що такий високий рівень води дають у нас останні два роки, дамба руйнується повністю", — продовжила місцева жителька Катерина Яременко.

Через високий рівень води руйнується дамба. Суспільне Полтава

"Для червня місяця це аномальний рівень води, зважаючи на те, що закінчився нерестовий період, заради якого, фактично, піднімають воду у водосховищі для того, щоб відбувся нерест", — продовжив Мирослав Носа.

Про підтоплення в районній військовій адміністрації знають, та причину не називають.

Мирослав Носа, голова Градизької громади. Суспільне Полтава

"Ми звернулися до керівництва Кременчуцької ГЕС стосовно можливого зменшення рівня (води – ред.) Ми розуміємо, що в них є технологічні процеси, це не так просто – взяти і знизити рівень, це все відомо, тому ми звернулись з пропозицією розглянути. Якщо це вийде, то рівень води зменшиться і, відповідно, трішки буде менше навантаження на берегоукріплення навколо Кременчуцького водосховища. Плануємо звернутися в черговий раз і до Черкаської області, та установа, яка опікується дамбою і дорогами навколо неї для відповідного ремонту", — продовжив т.в.о. начальника Кременчуцької РВА Артем Даценко.

Дорога у Градизьку. Суспільне Полтава

Як раніше повідомляли в "Укргідроенерго" у відповіді на інформаційний запит Суспільного, підвищений рівень води у Кременчуцькому водосховищі пов’язаний із високою водністю Дніпра й Десни взимку та навесні, а також із обстрілами енергооб’єктів з боку Росії.

Читати ще

Читати ще «Я не збирався виїжджати»: як 73-річний житель Донеччини із худобою облаштувався на Полтавщині

Читати ще «Коли все горіло, він не зміг туди зайти»: що відомо про обстріл будинків у Полтаві 7 червня

Новости Украины