9 випадків ГКІ та 4 випадки сальмонельозу зареєстровано за минулий тиждень у Краматорську


Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надала інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ за минулий тиждень. 
  Зарєєстровано 9 випадків гострої кишкової інфекції та 4 випадки сальмонельозу. Захворювання реєструвалися як у дорослих, так і у дітей.   «За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 31.05.2024 по 06.06.2024 (23-й тиждень року) зареєстровано 9 випадків гострої кишкової інфекції, інтенсивний показник захворюваності залишається на рівні показника минулого тижня (4,91 на 100 тис. населення) та 4 випадки сальмонельозу (у 3-х дітей та одного дорослого), показник захворюваності становить 2,18 проти 1,09 на 100 тис. населення.

Два випадки зареєстровані в одній родині та пов’язані з вживанням курячих яєць, які купувались на стихійному ринку в районі автозупинки по вулиці Староміській. Аналіз етіологічної структури сальмонельозу показує, що домінуючим збудником на звітному тижні була Salmonella еnteritidis (75%), S. typhimurium виявлена — в 25% випадків.   Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають 2 контактні особи із родинного осередку. Контактні проходять обстеження і знаходяться на контролі у фахівців філії. В структурі захворюваності на кишкові інфекції на цьому тижні переважали гастроентероколіти (далі-ГЕК) із встановленим збудником (56%).

Випадки дизентерії на звітному тижні не реєструвалися. Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне приготування, зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни. У віковій структурі захворюваності ГКІ на цьому тижні захворюваність серед дитячого населення складає 77%.   Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 13 епідеміологічних обстежень. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.

Пам’ятайте, з метою профілактики кишкових інфекцій, не треба купувати продукти харчування в місцях не санкціонованої торгівлі. Бережіть себе та своїх близьких!».   Профілактика захворювань
Заходи для запобігання сальмонельозу такі ж, як і для інших кишкових інфекцій харчового походження. Необхідно дотримуватися правильної технології приготування і зберігання їжі, уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними. Також важливо не купувати харчові продукти в невстановлених місцях і дотримуватися правил особистої гігієни.

Сальмонела стійка до заморожування, і може продовжувати жити на харчових продуктах в холодильнику. До високих температур сальмонели куди менш стійкі: при 60° С вони гинуть за 1 годину, при 80° С — за кілька хвилин. Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.

Самолікування протимікробними препаратами не рекомендується, оскільки вони можуть не знищити бактерію повністю і сприяти розвитку у збудника стійкості до застосовуваних засобів. Антибактеріальні препарати зазвичай приймаються тільки за важких форм хвороби і тільки під контролем лікаря.

Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім’ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших. Профілактиці також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.

 

Джерело

Новости Украины