Аналітик: Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії збільшить рівень бідності в країні

Аналітик: Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії збільшить рівень бідності в країні

Фото: сергій акуліч з сайту Pixabay

Росія продовжує завдавати ударів по об’єктах енергопостачання України, внаслідок чого мільйони українців по всій країні живуть в умовах віялових відключень, а то й зовсім без електрики. 15 листопада через ракетний обстріл у всіх областях країни ввели екстрені відключення світла.

— Нещодавно Великобританія надала 7 млн ​​фунтів стерлінгів для більш ніж 850 генераторів, щоб життєво важливі об’єкти, зокрема лікарні, були забезпечені електроенергією, — зазначив у коментарі «КП в Україні» Олександр Болтян, аналітик компанії Esperio. – Ще 5 млн фунтів стерлінгів – на обладнання для забезпечення безпеки та охорони для цивільного атомного сектора. Крім того, Великобританія надала гарантію у розмірі 50 мільйонів доларів для фінансування українського державного постачальника електроенергії «Укренерго» через Європейський банк реконструкції та розвитку, що допоможе Україні продовжувати постачати електроенергію своїм громадянам. Фінансування дозволить сплатити спеціалізоване енергетичне обладнання для підтримки у робочому стані критичної національної інфраструктури.

Незважаючи на таку зовнішню підтримку, з’являються новини про те, що «Укренерго» ініціює підвищення тарифу на диспетчеризацію електроенергії одразу на 273% — з 62 до 232,03 грн/МВт*год, а також на передачу електроенергії з 346 до 398 грн/МВт*год. Такий крок, каже Болтян, зменшить конкурентоспроможність наших товарів, скоротить виробництво, на ринку праці України знову будуть втрати, що у свою чергу збільшить рівень бідності серед населення. Заборгованості з комунальних платежів будуть зростати, навіть якщо для населення тарифи залишаться незмінними.

Раніше металурги заявили, що якщо «Укренерго» суттєво підвищить тарифи на передачу та диспетчеризацію електроенергії, можливості підприємств підтримувати ЗСУ зменшаться.

Джерело

Новости Украины