Арахамія: Вплив олігархів у Раді не відчуваю з початку повномасштабної війни, але раніше було


Арахамія: Вплив олігархів у Раді не відчуваю з початку повномасштабної війни, але раніше було

Давид Арахамія (скриншот з відео)

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вплив олігархів на депутатів Верховної Ради практично не відчувається, а до війни воно поширювалося на третину депутатів. Про це сказав в інтерв’ю глава фракції Слуга народу Давид Арахамія.

Пояснюємо складні речі простими словами – підписуйся на наш YouTube

«Можна сказати, що в цьому парламенті, у цьому скликанні, з початку війни олігархів немає навіть на один відсоток. Хоча в цьому ж парламенті до війни їхній вплив я оцінив би в 30 відсотків», – сказав Арахамія.

Він підтвердив, що у Верховній Раді зараз не відчувається впливу ні Ахметова, ні Коломойського, ні Фіали, ні Фірташа.

З перелічених у питанні імен Арахамія зробив виняток лише для Петра Порошенка .

«Якщо вважати і його олігархом, то у нього в парламенті ціла політична сила і дуже гучна», – сказав він.

  • У вересні 2021 року Верховна Рада ухвалила закон про олігархів, який передбачав створення спеціального реєстру. Особам із цього списку буде заборонено фінансувати політичні партії, брати участь у великій приватизації, а також необхідно подавати спеціальну декларацію.
  • Наприкінці липня 2022 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив про 86 потенційних олігархів. Потім він уточнив, що ці люди відповідають лише одному з чотирьох критеріїв олігарха, на три інші вони ще не перевірялися.
  • У січні 2023 року голова ВП Андрій Єрмак запевнив, що «реєстр буде обов’язково, але сьогодні є й інші пріоритети, у яких більш жорсткі часові межі».

Читайте також: Кабмін відклав створення реєстру олігархів після закінчення війни

Джерело

Новости Украины