Археологи зробили «новаторське» відкриття на біблійному місці, де Ісус творив чудеса

На місці, де за біблійними оповідями Ісус творив чудеса, археологи зробили «новаторське» відкриття. Науковці довели існування давно втраченого храму.

Відео дня

Кілька уривків у Новому Завіті описують, як син Божий проповідував і зцілював хворих у синагозі в стародавньому ізраїльському місті Хоразін. Синагогу, побудовану в 380 році нашої ери, виявили на початку 1900-х років, але досі не було доказів, які датують її часами Ісуса, пише DailyMail.

Християни з усього світу приїжджали до святого місця в Хоразін, де за історичними даними був розташований храм. Під час розкопок синагоги, відкритої в 1905 році, група археологів виявила руїни ще давнішого храму, похованого під нею.

«Це новаторське відкриття. Я проводив розкопки по всьому світу, але для мене це, безперечно, одні з найважливіших розкопок, якими я коли-небудь керував», – сказав провідний археолог Ачіа Коен-Тавор з туристичної археології Дагеша.

Коен-Тавор і його команда видалили підлогу руїн третього століття, знайшовши гігантські валуни, які були розміщені в певному порядку. Під каменями дослідники знайшли кераміку, монети та посуд.

«Я не можу датувати сам камінь, коли він був покладений сюди. Але можу датувати кераміку та монети. Що б я не знайшов між цими камінням, це буде датування будівництва синагоги», – додав Коен-Тавор.

Археолог також сказав, що гігантські валуни і артефакти є найбільшим доказом житла першого століття, коли-небудь знайдених у цьому регіоні.

Книга Матвія називає це місце містом Хоразін, де була синагога, де навчав Ісус. Однак Христос також прокляв місто після того, як місцеві жителі відкинули його та його вчення.

«Тоді він почав викривати міста, в яких було здійснено більшість його могутніх справ, бо вони не покаялися», – сказав Коен-Тавор.

«Горе тобі, Хоразіне! Горе тобі, Віфсаїдо! Бо якби в Тирі та Сидоні вчинилися чуда, які в вас учинилися, вони б уже давно покаялися у вереті та в попелі», – йдеться у священній книзі.

Археолог Коен-Тавор зазначив, що попередні розкопки могли помилково прийняти гігантські валуни за просту скелю, тому руїни першого століття, можливо, не помітили.

Споруда була побудована з базальтових каменів і прикрашена єврейськими мотивами. Вона мала три входи, передня сторона яких була спрямована на південь, у бік Єрусалиму, як було прийнято.

Ще попередні розкопки виявили тут кам’яне сидіння, де сидів читач Тори, яке згадується як Стілець Мойсея. У всіх синагогах було таке місце, і коли Ісус навчав у синагогах Галілеї, ймовірно, що він сидів на місці, призначеному для такої влади.

Подібне кам’яне місце Мойсея було знайдено в ранній синагозі на острові Делос у Греції. А ще в Хаммат-Тіверіаді на Галілейському морі.

OBOZ.UA раніше писав, що археологи зробили сенсаційне відкриття на місці, де воскрес Ісус.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины