Австралійські волонтери продають картини військових, які проходять арттерапію на Рівненщині

За інформацією: Суспільне Рівне.

Фото: Тарас Кир’янчук

На Рівненщині військові займаються арттерапією, а їхні картини продають в Австралії на благодійних аукціонах. За виручені гроші волонтери закупили для фронту швидкі автомобілі та дрони для навчання українських бійців.

Про це розповів волонтер Тарас Кир'янчук в етері Українське радіо Рівне.

Як Австралія допомагає Україні

За його словами, співпраця волонтерів Рівненщини з асоціацією українців Південної Австралії розпочалася після повномасштабного вторгнення РФ:

"Завдяки своїм родинним зв'язкам знайшов австралійського волонтера Іллю Айдмана. Він шукав майданчики, які зможуть допомогти українцям. Ми розпочали нашу співпрацю із шоломів, які передали єгерській бригаді ім. Олекси Довбуша. З боку Австралії долучилася асоціація українців, з нашого — Рівненська обласна рада. Тоді ми спільно провели виставку в штаті Аделаїда "Ціна свободи". Там експонувалися картини, які намалювали наші військові на заняттях з арттерапії".

Фото: Тарас Кир’янчук

Тарас Кир'янчук розказав, що для міністерки закордонних справ Австралії, Пенні Вонг, від Рівнеоблради подарували картину з бурштину:

"Нам вдалося організувати з нею зустріч. Після цього Вонг виступила на засіданні Ради Безпеки ООН, вона потужно підтримала Україну й різко засудила вторгнення Росії".

Фото: Тарас Кир’янчук

Волонтер зазначив, що також організовували концерт, на якому експонували картини військових. Після цього вдалося закупити три автомобілі швидкої допомоги, які передали на фронт.

"Австралія системно підтримує Україну та надсилає потужну допомогу. Ми своєю чергою віддячили австралійським друзям та передали прапор України, який підписали наші військові. Зараз він висить в Українському музеї Південної Австралії", — зазначив Тарас Кир'янчук.

Фото: Тарас Кир’янчук

Фото: Тарас Кир’янчук

Наприкінці 2023 — початку 2024 років волонтери закупили дрони для австралійських військових і в рамках міжнародної ініціативи навчають українських бійців. Після цього дрони передають в Україну, додав Тарас Кир'янчук.

Фото: Тарас Кир’янчук

"Українські громади та Австралія в цілому продовжують підтримувати Україну. Вони постійно збирали гроші на підтримку України й це координується на національному рівні через австралійську федерацію українських організацій. Організація має три ключові напрямки — найбільш суттєвим з них є кризовий виклик в Україні, на подолання якого зібрали вже близько п'яти мільйонів доларів по всій Австралії, надається гуманітарна допомога, екстрена допомога, а також житло та багато інших проєктів. Збір коштів та надання підтримки людям в Україні не припиняється", — повідомив волонтер.

Як арттерапія допомагає військовим

Мисткиня, психологиня та кураторка арттерапії в обласному госпіталі Аліна Оборська розповіла, що такий вид реабілітації військових у медзакладі задіяли у 2017 році:

"Починалася робота у відділенні нейротравми, де у хлопців були поранення голови й хребта. Терапія впливає на внутрішні стани — емоційні, депресивні. З іншого боку — це ще і дрібна моторика, яка впливає на рухи рук, розробляє кінцівки".

Ці роботи відправляють на виставки та ярмарки, зазначила психологиня:

"Кожна робота супроводжується історією про її автора, ми, з його дозволу, розповідаємо чим він займався в мирному житті, про родину, про життєвий шлях, де воював. Історія викликає ще більший інтерес. Були виставки у Франції, Ірландії, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії".

Фото: Тарас Кир’янчук

Вона додала, що також виставки були в Міському будинку культури Рівного:

"Хлопці залюбки віддають їх, знаючи, що потім виручені кошти витрачають на купівлю дронів, автомобілів. Був випадок, коли на ці гроші закупили автомобіль і перед відправкою його на фронт хлопці, які проходять реабілітацію, мали можливість написати побажання й слова підтримки для побратимів на цьому авто".

Фото: Тарас Кир’янчук

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

Новости Украины