Банки готуються переписувати курс долара навесні: на що чекати українцям

В Україні в період з 20 по 26 лютого глобальних змін готівкового курсу долара не очікується. За прогнозами, він коливатиметься між 39 грн та 41,5 грн. Такий же курс банкіри очікують і в березні.

Як розповів OBOZREVATEL, директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко, головних чинників такої стабільності є кілька. Зокрема:

  • помірна інфляція.

З початку 2023 року вона «становить менше ніж 1%».

  • Баланс між попитом та пропозицією на готівкову валюту.

Досягти його, за словами Марченка, вдалося за рахунок своєчасних валютних інтервенцій та депозитних конвертаційних програм.

  • Щомісячний пакет міжнародної фінансової допомоги у розмірі до 4 млрд доларів.

Він дозволяє «покривати різницю між бюджетними доходами та видатками».

  • Незмінні облікова ставка НБУ та офіційний курс валют.
  • Отримання «експортної валюти» від виконання зернових угод.
  • Матеріально-технічна допомога західних партнерів у енергетичній та військовій сферах.
  • Героїзм ЗСУ у боротьбі з противником.

«Звичайно, ринок живий і незначні коливання курсу цілком допустимі: за розрахунками, наступного тижня вони можуть становити до 0,5 грн. Однак готівковий курс навряд чи перетне межі «коридора», що склався на початку лютого, в 39,5-41 грн/долар», – зазначив банкір.

Чого очікувати навесні

За словами Марченка, у перспективі майбутніх 1,5-2 місяців глобальні зміни на валютному ринку є малоймовірними. Про що, зокрема, можуть свідчити кілька важливих економічних маркерів:

  • помірний рівень інфляції.

«З початку року (тобто майже за 2 місяці) сукупно може становити трохи більше 1,3-1,8%», – нагадує банкір.

  • Дієвий «алгоритм» макрофінансової допомоги від іноземних партнерів у розмірі до 4 млрд доларів на місяць.

Це є важливим джерелом для виконання держбюджету у воєнний час.

  • Утримання Нацбанком облікової ставки на рівні 25%, постійного офіційного курсу, також балансу між попитом та пропозицією на готівкову валюту за рахунок впровадження конвертаційних депозитних програм.

«З початку 2023 року в Україні створено більш-менш оптимальні економічні умови як для воєнного стану – для збереження стабільності та прогнозованості валютного ринку на час. Крім того, у лютому було сформовано прийнятний в умовах війни «курсовий кордон» на найближчі 1,5-2 місяці: курс готівкового долара перебуватиме в межах 39,5-41 грн/долар (коливання не будуть критичними)», – пояснив експерт.

Він визнає: військові обставини у березні можуть опосередковано тиснути на курс. Проте валютний ринок вже напрацював певну стійкість до стресів, зумовлених війною. У зв’язку з чим за всіма ознаками, у березні «курсові межі готівкового долара будуть постійними – 39,5-41 грн».

Який курс 19 лютого

Станом на 19 лютого банки встановили готівковий курс долара в Україні на рівні 39,5/39,95 грн (купівля/продаж). На чорному ринку долар:

  • купують за 39,8 грн;
  • продають за 39,9 грн.

Офіційний курс долара, за даними Нацбанку, залишається фіксованим. Він складає 36,56 грн.

Джерело

Новости Украины