Бербок проти повної візової заборони для росіян – «повинні мати можливість дихати повітрям свободи»


Бербок проти повної візової заборони для росіян – "повинні мати можливість дихати повітрям свободи"

Анналена Бербок (скриншот)

Німецька міністерка закордонних справ Анналена Бербок у кулуарах неформальної зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу у Празі висловилася проти повної заборони на надання віз росіянам і запропонувала альтернативу, яку її чеський колега Ян Липавський назвав «недостатньою». Про це повідомляє br24.de.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

На її думку, «ті, хто потребує захисту, й інші російські громадяни повинні й надалі мати можливість дихати повітрям свободи у ЄС».

Вона нагадала, що Німеччина вважає, що російські студенти, художники, вчені та фрилансери повинні мати можливість подорожувати до країн Європи.

Як компроміс, Бербок пропонує розірвати угоду ЄС про спрощення візового режиму з Росією від 2007 року, що дозволяє туристам отримувати дешеву візу за 35 євро протягом двох тижнів. Це може дозволити державам ЄС суворіше перевіряти заявки на отримання візи. Багаторазові візи з терміном дії кілька років більше не повинні видаватися взагалі, вважають у Берліні.

Читайте також: Експерт зі злочинів росіян: Побачене може зламати. Я не була готова до цього

Глава МЗС Чехії та чинний голова Ради ЄС Липавський назвав це «хорошим першим кроком», але наголосив: «Цього недостатньо, тому що це просто здорожує візи для росіян».

За даними брюссельського інсайдера Радіо Свобода Рікарда Йозвяка, глави МЗС країн ЄС «сьогодні розглядають можливість припинення дії більшої частини чи всіх угод про спрощення візового режиму з Росією та націлюються на багаторазові візи».

ДОВІДКА. 8 серпня 2022 року президент Зеленський закликав ЄС закрити в’їзд для всіх росіян щонайменше до кінця її загарбницької війни проти України. Польща, Латвія, Литва, Естонія, Чехія, Фінляндія, Данія й інші союзники підтримали, проти – Угорщина, ФРН, Франція, Кіпр, Іспанія, Італія, Греція, Португалія, США та Брюссель. Канцлер ФРН Шольц каже – «це війна Путіна, а не росіян». У МЗС ФРН повідомили, що обговорюватимуть обмеження, але не хочуть росіян «назавжди списувати». Топдипломат ЄС також проти, «попри будь-яку причину».

Наразі громадяни РФ можуть протягом пів року переміщатися Шенгенською зоною за 90-денною візою.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зранку зустрівся з Бербок: вони обговорили восьмий пакет санкцій ЄС проти РФ, а також візові обмеження для росіян і подальше постачання зброї для України.

  • Тим часом Латвія вирішила запровадити додаткові в’їзні перевірки для всіх громадян Росії та Білорусі.
  • Австрія проти візового бану громадян РФ; глава МЗС країни вважає, що росіяни нібито не знають, що їхня армія творить в Україні.

Джерело

Новости Украины