Бізнес чекає долар по 42 грн і зростання іноземних інвестицій — квартальне опитування НБУ


Бізнес чекає долар по 42 грн і зростання іноземних інвестицій — квартальне опитування НБУ

Фото: depositphotos.com

Індекс ділових очікувань підприємств зріс до 91,2% за підсумками першого кварталу 2023 року, порівняно з 83,5% у четвертому кварталі 2022 року. Про це свідчать результати опитування керівників компаній, проведеного Національним банком у першому кварталі 2023 року.

Бізнес, попри активні бойові дії, продовжив пом’якшувати негативні очікування свого розвитку та сподівається на збільшення виробництва товарів і послуг у наступні 12 місяців. Також покращилися оцінки інфляції та курсові очікування. Поліпшення оцінок відбулося у підприємств практично всіх видів економічної діяльності, крім будівництва та торгівлі, зазначають у НБУ.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Підприємства очікують на середнє значення обмінного курсу на 12 місяців на рівні 42,18 грн/$1 (у попередньому кварталі – 42,59 грн/$1). 48,3% респондентів очікують, що обмінний курс не перевищить 42 грн/$1.

Також покращилися інфляційні очікування: у першому кварталі очікувана річна інфляція становила 20,7% порівняно з 23,3% у попередньому кварталі. 46,8% опитаних підприємств вважають, що інфляція за наступні 12 місяців не перевищить 20%. Частка тих, хто очікує на інфляцію понад 30%, зменшилася до 16,2%.

Бізнес суттєво пом’якшив негативні очікування динаміки обсягів виробництва товарів та послуг в Україні: баланс відповідей становив «мінус» 16,7% порівняно з «мінус» 32,3% у четвертому кварталі.

Попри пом’якшення третій квартал поспіль оцінок респондентами поточного фінансово-економічного стану своїх підприємств, загальна оцінка залишається негативною: баланс відповідей склав «мінус» 16,9% порівняно з «мінус» 19,3% у четвертому кварталі.

Підприємства, які залучають іноземні інвестиції, другий квартал поспіль очікують збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців: баланс відповідей – 11% (у четвертому кварталі – 8,5%). При цьому частка респондентів, які в наступні 12 місяців планують залучати іноземні інвестиції, трохи знизилася і становить 21,3% порівняно з 22,8% у минулому опитуванні.

Респонденти підприємств усіх видів діяльності все ще очікують на зменшення кількості працівників, але третій квартал поспіль прогнозують нижчі темпи скорочення персоналу: баланс відповідей – «мінус» 16,4% (у четвертому кварталі – «мінус» 20,1%).

Учасники опитування очікують зростання майбутніх витрат на оплату праці одного найманого працівника дещо нижчими темпами: баланс відповідей – 35,3% проти 39% у четвертому кварталі.


Бізнес чекає долар по 42 грн і зростання іноземних інвестицій — квартальне опитування НБУ

НБУ проводив квартальне опитування з 30 січня до 28 лютого 2023 року. В опитуванні взяло участь 644 підприємства із 21 регіону країни.

  • 15 лютого 2023 року опитування НБУ показало, що українці очікують на курс долара на рівні 41 грн і зниження інфляції.
  • У березні очікування бізнесу повернулися на довоєнний рівень.
  • 27 березня дослідження DOU показало, що більш ніж половина айтівців в Україні готові знизити зарплатні очікування.

Підписуйтесь на наш Instagram: корисні пояснення актуальних тем

Джерело

Новости Украины