Бізнес покращив оцінку роботи митниці, але є претензії до якості послуг – індекс ЄБА

Лише 27% бізнесу побачили зниження рівня корупції на митниці

Бізнес покращив оцінку роботи митниці, але є претензії до якості послуг – індекс ЄБА

Роман Бриль Редактор новин Вчора о 17:58

Бізнес покращив оцінку роботи митниці, але є претензії до якості послуг – індекс ЄБА

Фото: Держмитниця/Facebook

Бізнес незначно покращив оцінку роботи митниці у 2023 році: інтегральна оцінка «Митного індексу», що щорічно публікується Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА), зросла до 3,24 бала з 5 можливих з 3,17 бала у 2022 році. Про це повідомляє пресслужба ЄБА.

Найгірше бізнес оцінив якість надання митних послуг та професіоналізм посадових осіб.

Більшість опитаних (56%) оцінюють якість митних сервісів задовільно, 25% вважають його низьким, а 6% дуже низьким. Частка бізнесу, що позитивно оцінює роботу митниці, скоротилася з 24% у 2022 році до 13% у 2023 році.

Інтегральна оцінка рівня корупції на митниці становила 3,20 бала. Більшість опитаних (60%) не помітили зміни рівня корупції, 15% вважають, що він дещо зменшився, 12% – суттєво зменшився. 14% вважають, що прояви корупції на митниці посилилися.

Найвищу оцінку традиційно здобула робота системи «Єдине вікно» – 3,77 бала. По 41% оцінюють роботу системи задовільно та добре, 18% – дуже добре.

Найбільшими викликами під час проходження митниці є бюрократія та додаткові перевірки, неприйняття митними органами заявленої вартості товару та його коригування, корупційний тиск, деякі питання кодифікації, труднощі у взаємодії з ветеринарною службою та Держпродспоживслужбою.

Так, близько половини (46%) опитаних компаній повідомляють про проблеми з коригуванням митної вартості, тоді як минулого року про це заявляли 37% респондентів. Про проблеми з перекласифікацією коду УКТЗЕД за рішенням митних органів повідомляють 27% опитаних (26% минулого року).

Порівняно з минулим роком зросла кількість компаній, які планують набути статусу АЕО (авторизованих економічних операторів) або окремі спрощення – з 66% до поточного 71%.

Бізнес покращив оцінку роботи митниці, але є претензії до якості послуг – індекс ЄБА

Джерело: ЄБАДовідкаМитний індекс публікується Європейською бізнес-асоціацією з 2010 року. Інтегральний показник індексу складається із трьох компонентів – оцінки рівня корупції, якості митних послуг, роботи «Єдиного вікна». Індекс вимірюється щорічно. Позначка 3 вважається нейтральною, максимальна оцінка становить 5 балів. Опитування проводилося за період 2023 року, в ньому взяли участь 52 митні експерти з компаній-членів ЄБА. Партнер дослідження у 2023 році – DHL Express в Україні.

  • На початок березня 2024 року 31 компанія отримала пільги на митниці за програмою АЕО. Темпи можна порівняти з Євросоюзом.
  • 15 березня митниця посилила контроль за імпортом автогазу. Були випадки підмішування газу із Росії.
  • Схема на 475 млн грн на Волинській митниці: кількість підозрюваних зросла до 20 осіб .

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Джерело

Новости Украины