Благодійники надають жителям Хмельниччини кошти на започаткування домашнього господарства

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Працівники благодійного фонду "Карітас-Хмельницький" відвідують бенефіціарів, які отримали за проєктом "Агріс" від українських та міжнародних донорів гранти на започаткування домашнього господарства, розповіла координаторка проєкту Марія Омелянчук. За її словами, метою було не надати людям гроші, а навчити їх хазяйнувати й забезпечувати свої родини продуктами.

Колишня медична працівниця, жителька Донеччини, а тепер жителька Хмельниччини Любов розповіла: встає о 05:00, бо має повний двір різної живності.

"Ціпи, потім курочки, качечки й хрюшки наші — Машки. І кролики в нас ще".

Любов Джулай годує гусей, вересень 2024. Суспільне Хмельницький

Жінка каже: розводити птицю, кроликів і свиней вирішили з чоловіком Анатолієм — колишнім водієм та шахтарем.

"Самі захотіли. Щось нам подарували, в нас тут вже є друзі. Хороші сусіди. Дуже хороші в нас сусіди. Чудові".

Кролики у клітці, вересень 2024. Суспільне Хмельницький

У подружжя троє дітей. Старший служить в ЗСУ. Любов ще намагається підробляти: вона в'яже кольорові серветки та дитячі іграшки на продаж. Жінка не приховує: їй важко з усім впоратися, але вона старається. Як і її чоловік, який також не мав жодного досвіду ведення такого господарства. Та коли взяв участь у проєкті "Агріс" благодійного фонду "Карітас-Хмельницький", пройшов дводенні курси й отримав 25 тисяч гривень, життя змінилося кардинально, каже Анатолій.

Теплиця, яку встановило подружжя, вересень 2024. Суспільне Хмельницький"Абсолютно ніяких навичок. На курсах розказували. Нам пояснювали, щось записували. Щось так здогадались, щось люди підказали. Подобається, тому що тут тихо, мирно, добре".

Чоловік розповів, що придбали для господарства, крім птиці й поросят.

"Теплицю, сітку, огорожу, млин для подрібнювання зерна, щоб годувати хазяйство. Сівалка ручна, взяли ми ще інкубатор. І як минуть проблеми зі світлом, то будемо закладати яйця, робити курчат".

Юлія Рибаченко показує своє хазяйство, вересень 2024. Суспільне Хмельницький

У ще однієї теперішньої жительки Хмельниччини, матері трьох дітей, чоловік якої на фронті, завдяки участі в проєкті з'явився пташиний двір: качки, кури, індики, гуси, а також має кролів та поросят Юлія Рибаченко розповів: фонд надав їй допомогу в розмірі 19,5 тисяч гривень.

"Дробилку ми придбали, газонокосилку, корми, каченят, гусят, свиней, солому".

Координаторка проєкту каже: "Агріс" був спрямований на найвразливіших: вимушених переселенців, багатодітних, учасників бойових дій. За її словами, фонд надав ста сорока бенефіціарам допомогу залежно від їхніх запитів та бізнес-планів і навчив їх господарювати.

Поросята, яких тримає жінка у домашньому господарстві, вересень 2024. Суспільне Хмельницький"Люди в нас проходили дводенний тренінг, були залучені фахівці із подільського державного університету, де люди отримували знання у двох напрямках — рослинництво та тваринництво. Для декого з людей це дійсно стало таким першовідкриттям. Вони ніколи до цього не тримали поросят, вони ніколи не мали досвіду у вигодовуванні курей, гусей", — розповіла Марія Омелянчук.

З її слів, більшість мінігрантів — це гроші для власної справи у сфері сільського господарства, щоби родини могли самі себе забезпечити продуктами.

Новости Украины