Близько 800 тисяч чоловіків «пішли в підпілля», щоб уникнути мобілізації, — нардеп Наталуха

Близько 800 тисяч чоловіків «пішли в підпілля», щоб уникнути мобілізації, - нардеп Наталуха

Фото: REUTERS

Війна несправедлива сама по собі, то ж в умовах нав’язаної РФ війни на виснаження, в якій ресурси агресора перевершують українські,  «простою справедливістю війну не виграєш». Таку думку Financial Times висловив голова парламентського комітету з економічних питань Дмитро Наталуха.

За його словами, з початку повномасштабної війни компанії втратили в середньому 10-20% своєї робочої сили через призов або еміграцію.  Ще близько 800 000 чоловіків пішли в «підпілля», щоб уникнути армії, змінивши адресу і влаштувавшись на роботу за готівку.  

Наталуха впевнений, що новий наступ росіян цього року змушує ще більше людей переїхати, через що в Україні буде закриватись дедалі більше підприємств. До кінця вересня ситуація може досягти критичної точки, вважає він.

— Ви можете мобілізувати 1 мільйон людей, але якщо у вас немає ресурсів, щоб їх озброїти, то в цьому немає сенсу. Армія буде беззахисною, якщо економіка впаде, — підкреслив депутат.

На його думку, ухвалення законопроєкту про економічне бронювання дасть змогу зберегти на місцях 895 тисяч осіб і принесе військовим близько 200 мільйонів гривень.

— Ці гроші не залежать від того, в якому настрої прокинеться Віктор Орбан або хто стане наступним президентом США, — пояснив Наталуха, натякаючи на неодноразові затримки допомоги ЄС через прем’єр-міністра Угорщини.

18 липня стало відомо, що у законопроєкті про економічне бронювання може з’явитись категорія «економічна мобілізація», завдяки якій бізнес зможе бронювати працівників, надаючи безплатні послуги військовим.   30 липня міністр фінансів Сергій Марченко наголосив, що ідея економічного бронювання залишається актуальною. Завдяки їй бюджет повинен отримати додаткові кошти, зокрема й для фінансування армії.
Джерело

Новости Украины