Боррель: Залежність ЄС від Китаю за деякими напрямами більша, ніж від російського газу


Боррель: Залежність ЄС від Китаю за деякими напрямами більша, ніж від російського газу

Фото: twitter.com / JosepBorrellF

Залежність Європейського Союзу від Китаю за певними напрямами більша, ніж від російського газу. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель у своєму блозі на сайті Євросоюзу.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Китай для ЄС залишається одночасно ключовим економічним партнером, конкурентом загалом і системним суперником. Суперництво та конкуренція стають дедалі помітнішими», – заявив він.

Боррель зазначив, що Китай відіграє принципову роль у багатьох європейських ланцюгах постачання, і «залежність в рамках стратегії переходу на екологічно чисте виробництво від Китаю наразі є більшою, ніж залежність від викопного палива з Росії».

На Китай припадає 90% потреб Євросоюзу у магнії, 90% потреб у рідкоземельних металах і 80% сонячних панелей, які використовуються в ЄС.

«Нам потрібно працювати над зменшенням цієї надмірної залежності, усуненням вразливостей і посиленням нашої стійкості. Ми продовжуватимемо співпрацювати з нашими партнерами щодо Китаю, зокрема через G7», – повідомив головний дипломат ЄС за підсумками зустрічі міністрів країн G7.

  • У цьому ж блозі Боррель заявив, що Путін має намір знищити Україну, бо не зміг її завоювати.

Читайте також: ЄС змінює ставлення до Китаю. Тепер розглядатиме його як суперника – ЗМІ

Джерело

Новости Украины