Борщ — це проста і зручна їжа, яка має велику користь для здоров’я


Кажуть, щоб зрозуміти будь-яку національну кухню, треба спробувати її супи. Страва настільки популярна у всьому світі, що навіть існує  Міжнародний день супу, який відзначається щороку 5 квітня.

Як стверджують фахівці, суп існує в меню людей мало не 9000 років! В світі немає жодної країни, яка б не мала своєї версії цієї вічної страви. Кожна з них унікальна, бо є відображенням певної культури, яка її створила:  італійський мінестроне, індійський расам, японський місо-суп, французький буйабес, швейцарські сирні супи, шурпа, харчо, таратор, зрештою, наш неперевершений борщ.

Українська національна страва – борщ – опинилася в списку 20 найсмачніших супів у світі за версією американського видання CNN. У ЮНЕСКО рішення внести борщ до нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони, аргументують тим, що український борщ — «невід’ємна складова українського сімейного і повсякденного життя». Та за українськість борщу нам довелось поборотись з росією.

Здавна борщ символізував міцну родину, бо всі інгредієнти готувалися разом у глиняному горщику в печі, обмінюючись смаками й ароматами і в результаті ставали єдиним цілим.  Борщ — одна з 12 страв на Святвечір. Протягом століть борщ був однією з обов’язкових весільних страв, навіть через місяць після весілля подавали спеціальний так званий «розхідний борщ». Також борщ традиційно готували на поминки.

Перша задокументована згадка про український борщ датується 1584 роком, і про його створення досі ходять легенди. В одній із них йдеться про те, що борщ почали варити козаки, коли війська Османської імперії взяли в облогу Відень. Українці з давніх часів були добрими господарями та активно займалися хліборобством, тваринництвом, рибальством, збиральництвом. Завдяки цьому вони мали безліч різноманітних інгредієнтів поєднання.

Борщ без перебільшень є універсальною стравою. Користь цієї страви повністю залежить від того, як готувати борщ і його рецептури. Що стосується стандартної овочевої складової, то користь від цих продуктів така: потужний антиоксидант з томатної пасти (речовина лікопен) захищає організм від процесів старіння та вільних радикалів, що пошкоджують клітини організму; корисний борщ для кишечника, бо містить багато клітковини, що потрібна для моторики цього органу, налагодження мікрофлори та процесів очищення (в овочах міститься м’яка клітковина); капуста з борщу крім клітковини ще й корисна для процесів детоксикації; морква містить багато каротину і вітаміну А, що потрібні нам для зору, шкіри, імунітету, репродуктивної системи; буряк містить природні речовини, що володіють протизапальними та антимутагенними властивостями; картопля і капуста — це джерело калію.

До борщу можна додати багатші на корисні речовини продукти: нежирні сорти м’яса — це відмінне джерело білків, амінокислот, заліза; сметана — джерело білка, вітаміну В12, кальцію; квасоля — джерело вітамінів,  рослинного білка, клітковини, магнію; білі гриби — джерело фолієвої кислоти, рослинного заліза, цинку; часник — неймовірно корисний продукт, що позитивно впливає на імунітет.

Страву можна зварити на жирному м’ясі, а також з овочами, які попередньо засмажувались на рослинній олії. Чи корисний борщ в такому вигляді? Не зовсім. Адже така страва важка для травлення, особливо для жовчного міхура. Також при сильному засмажуванні овочів часто утворюються канцерогени, які небезпечні для організму. Жирний борщ шкідливо їсти людям із проблемами підшлункової залози, ожирінням, високим тиском, цукровим діабетом.

Слід пам’ятати кілька порад для корисного борщу. По-перше, робити не лише овочевим (додати щось з білку: нежирне м’ясо, квасолю, гриби). Не засмажувати овочі, але якісь мінімальні жири точно мають бути, щоб засвоїлись вітаміни (жири з м’яса, сметани або хоча б трішки олії). Обов’язково додавати свіжу зелень у готову страву (у готову, а  не під час варіння).

Борщ — це не ліки і не нудний атрибут здорового способу життя, який ми мусимо споживати щодня. Це проста і зручна їжа, яка може мати велику користь для здоров’я. Смачного вам!

Фельдшер санітарний ЛУ «ДОЦКПХ МОЗ»  Наталія  Алєксєєва.

Джерело

Новости Украины