Боснія та Герцеговина набула статусу кандидата в члени ЄС


Боснія та Герцеговина набула статусу кандидата в члени ЄС

Фото: EPA

На сьогоднішньому саміті глави урядів країн-членів Євросоюзу схвалили рекомендацію Єврокомісії та надали Боснії та Герцеговині статусу кандидата в члени ЄС. Про це повідомляє Sarajevo Times.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Боснія та Герцеговина подала заявку на членство в ЄС у лютому 2016 року. У грудні 2022 року Європейська рада рекомендувала надати Боснії та Герцеговині статус кандидата в члени ЄС за умови, що країна зробить кроки, зазначені у рекомендації Єврокомісії від жовтня 2022 року.

Щоб розпочати переговори щодо вступу до ЄС, Боснія та Герцеговина має реалізувати 14 ключових пріоритетів, викладених у висновку Єврокомісії від травня 2019 року.

  • 23 червня Україна та Молдова набули статусу кандидатів на вступ до ЄС. За тиждень до цього лідери Італії, Франції, Німеччини та Румунії підтримали у Києві надання Україні цього статусу.
  • У листопаді комісар з питань розширення ЄС Олівер Вархеї заявив, що вступ України до Євросоюзу може зайняти «понад рік або два».
  • Сьогодні президент Володимир Зеленський у своєму виступі на засіданні Європейської ради попросив прискорити оцінку виконання Україною рекомендацій Єврокомісії аби перейти до переговорів про членство.

Джерело

Новости Украины