Британія допомагає Тайваню зі створенням флоту підводних човнів, Китай незадоволений – Reuters


Британія допомагає Тайваню зі створенням флоту підводних човнів, Китай незадоволений – Reuters

Ілюстративне фото: flickr/klshih

Велика Британія схвалила різке збільшення експорту деталей та технологій для підводних човнів для Тайваню. Про це повідомляє Reuters.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Як зазначається, на тлі модернізації Тайванем своїх військово-морських сил, рішення Великої Британії про різке збільшення деталей і технологій для підводних човнів може вплинути на британські зв’язки з Китаєм.

Згідно з даними уряду Великої Британії з експортного ліцензування, вартість ліцензій, виданих британським урядом компаніям на експорт компонентів та технологій для підводних човнів на Тайвань, склала рекордних 167 млн фунтів ($201,29 млн) за перші дев’ять місяців 2022 року. Це більше, ніж за попередні шість років узятих разом, показав аналіз даних Reuters.

«Китай вкрай стурбований цим і рішуче виступає проти», – йдеться у письмовій заяві китайського МЗС, де також міститься заклик до Великої Британії утримуватися від надання військової підтримки тайванській владі.

Представник британського уряду заявив, що Велика Британія має довгу історію надання ліцензій на експорт контрольованих товарів на Тайвань, якщо заявки імпортера відповідають правилам, що регулюють експорт зброї та товарів подвійного призначення.

«Ми вважаємо, що тайванське питання має бути врегульоване мирним шляхом – народами по обидва боки Тайванської протоки шляхом конструктивного діалогу, без загрози застосування сили чи примусу», – йдеться у заяві.

Збільшення кількості виданих ліцензій відображає підвищений попит із боку Тайваню, заявили двоє урядовців на умовах анонімності.

Двоє законодавців, знайомих з експортом, та двоє ексчиновників заявили, що рішення про збільшення експорту відображає зростання готовності Великої Британії підтримувати Тайвань. 

Загалом за перші дев’ять місяців 2022 року британський уряд видав Тайваню 25 експортних ліцензій за категоріями «компоненти для підводних човнів» та «технології для підводних човнів».

Уряд Великої Британії оголосив 13 березня про збільшення витрат на оборону та плани боротися з новими загрозами з боку Китаю та Росії.

Військова напруженість між Пекіном і Тайбеєм досягла найвищого рівня за останні десятиліття. Тайвань заявив, що будує флот підводних човнів для зміцнення своєї військово-морської оборони.

ДОВІДКА. Китайська Республіка (Тайвань) – визнана 17 країнами держава. До поразки від комуністичного режиму Мао Цзедуна у громадянській війні контролювала всю територію Китаю. З 1949 року контролює лише Тайвань та кілька невеликих островів. КНР вважає Тайвань своєю провінцією і заявляє про прагнення «мирного возз’єднання». Тайвань заявляє, що готовий чинити збройний опір у разі вторгнення. Тайбей користується потужною військовою та політичною підтримкою США, попри відсутність офіційних військових зв’язків, та отримує підтримку ще й Японії, Австралії, Канади та країн Європи. Україна де-юре вважає Тайвань частиною КНР.

Читайте також: Сі Цзіньпін заявив, що КНР має «неухильно просувати возз’єднання» з Тайванем миром

  • 16 жовтня 2022 року Сі Цзіньпін відкрив ювілейний з’їзд Компартії Китаю обіцянкою підкорити Тайвань. Президентка Тайваню Цай Інвень порівняла такі погрози з російськими перед вторгненням до України.
  • Пекін пригрозив, що для Тайваню «немає іншого шляху, крім возз’єднання з материком».

Читайте також: Блінкен вважає, що Китай змінив ставлення до Тайваню через військову допомогу США Україні

Джерело

Новости Украины