Будівлю, де жив Сковорода, хочуть урятувати через суд

Пам'ятка історії у Великому Бурлуці руйнується.

Прокурори через суд вимагають Великобурлуцьку селищну раду взяти на облік будинок, у якому в 80-х роках ХVIII ст. жив Григорій Сковорода.

Багато десятиліть будівля залишається безхазяйним майном і тому руйнується. Прокурори ще у 2021 році вимагали від місцевої влади взяти її на баланс.

«Встановлено, що будинок загальною площею понад 1500 кв. м взято під охорону у 1972 році, а у 2008 році — віднесено до переліку пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.  При цьому власника даного об’єкта нерухомого майна не встановлено, будь-яка інформація з цього приводу в органах охорони культурної спадщини та реєстрах нерухомого майна відсутня.  Незважаючи на це, органом місцевого самоврядування заходів щодо визнання майна безхазяйним та набуття права власності на нього, не вжито. Це призводить до того, що пам’ятка історії зазнає руйнації, оскільки будь-які ремонтні, реставраційні чи інші роботи, пов’язані із збереженням та схоронністю об’єкта культурної спадщини, не проводятьс», — повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

Два роки тому прокурори звернулися до суду першої інстанції, який залишив заяву прокуратури без розгляду. Заступник керівника Харківської обласної прокуратури подав апеляційну скаргу на вказану ухвалу. Постановою Другого апеляційною адміністративного суду задоволено апеляційну скаргу прокурора, скасовано ухвалу та направлено до суду першої інстанції для продовження розгляду. 

Ця садиба належала представникам однієї з гілок слобідського старшинського роду Донців-Захаржевських — Задонських, у ній у 80-х роках XVIII ст. жив Григорій Сковорода. Ще одна будівля, пов’язана з іменем Сковороди, знаходиться у Бабаях. Напівзруйнований маєток належав власнику Бабаїв Петру Щербініну. Будинок — пам’ятка історії місцевого значення. На його реконструкцію видідляи гроші, але ремонт так і не розпочали.

Джерело

Новости Украины