«Буду подавати приклад дівчатам». Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію

За інформацією: Суспільне Суми.

Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію. Суспільне СумиПропанували на перукарку, нейл-майстриню. Але ні, це не моє, однозначно не моє. Залізяки рідніше виявилися. Мені подобається сам процес. І результат бачити потім. Цікаво спостерігати, як метал до металу приварюється, як сама по собі "ванна" бурлить. Це заворожує мене. Я й вдома займаюся, в мене вдома два апарати є.

Пані Альона розповідає, що з дитинства захоплювалася залізом, її брат – електрогазозварник, у школі любила уроки допризовної підготовки.

Альона Звалінська, електрогазозварниця. Суспільне СумиЗбирали, розбирали автомати, в тир їздили, окопи рили навчальні. Оце звідти воно, видно, і пішло. Дідусь в мене любив залізяччя і хазяйновитий був, може, від діда пішло.

У групі електрогазозварників центру профтехосвіти служби зайнятості Альона Звалінська — єдина жінка, розповідає її викладач Олександр Швачка.

Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію. Суспільне СумиУ неї все дуже добре виходить, як на ручній дуговій сварці, так і на напівавтоматичній. Навіть у деяких моментах в неї получається краще, тому що жінки більш акуратні. Електрогазозварник не є важкою професією, і раніше і жінки працювали на таких професіях.

Професія дійсно неважка, каже пані Альона, важче буває пояснити іншим свій вибір.

Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію. Суспільне СумиДосі всіх дивує, якось оченьки такі завжди: "Як це, ти зварник. Не схожа". А по яких критеріях взагалі, схожа чи не схожа? А так в принципі, нічого важкого немає. Особливо якщо це подобається, то легко йде.

Особливо, каже жінка, її захоплюють складні задачі, де треба поміркувати.

Завдання якесь таке, що подумаєш, як його зробить, так, щоб нічого не наробить, то дуже цікаво. Сидиш і мудруєш тоді, як же ж його надурити. Наприклад, брат у мене військовий, притяг машину постріляну, і там треба було так зробить, щоб вона не була, як решето. Довелося мудрувати, як це решето залатати.

Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію. Суспільне Суми

Викладач Олександр Швачка розповідає: навчання триває 5 з половиною місяців, теорію вивчають онлайн, практичні навчання відбуваються під час практики на підприємстві. До цього початкові навички зварювання здобувають на тренажері адаптованої віртуальної реальності.

Тренажер адаптованої віртуальної реальності. Суспільне Суми

За словами Олександра, завдяки цьому тренажеру, який служба зайнятості отримала через одну з освітніх програм, учні здобувають початкові навички зварювання без зайвих витрат на зварювальні матеріали. Групи електрогазозварників завжди повністю укомплектовані, на цю спеціальність стабільно є замовлення від роботодавців, — каже заступниця директора центру профтехосвіти Державної служби зайнятості Вікторія Шаповалова.

Вікторія Шаповалова, заступниця директора Сумського центру ПТО. Суспільне СумиМи маємо запити і маємо потребу у навчанні від роботодавців сільськогосподарської сфери на елементи ремонту сільськогосподарської техніки та обладнання, маємо замовлення від підприємців нашого міста. Протягом періоду навчання ми підбираємо максимально наближене підприємство за специфікою роботи, за віддаленістю від місця проживання,

Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію. Суспільне Суми

Вікторія Шаповалова говорить, що Сумський центр профтехосвіти державної служби зайнятості готує та здійснює перепідготовку безробітних та незайнятого населення за 12 професіями. Кількість жінок, які отримують нетипові спеціальності, останнім часом значно зросла.

Електрогазозварниця з Сумщини розповіла, як обрала професію. Суспільне СумиТак, ми маємо випускниць, які навчалися за професіями "Бджоляр", "Зварник пластмас", маємо групу дівчат, які завершили курс з ремонту побутової техніки та дрібної електроніки. Звичайно, ці процеси пов’язані з мобілізацією, з тим, що є кадровий голод, і жінки стають на заміну тим професіям, які раніше здебільшого були зайняті чоловіками.

Альона Звалінська планує після отримання диплома повернутися додому, в Охтирку. Зараз вона проходить практику на одному з охтирських підприємств, куди вже має запрошення на роботу, працюватиме у зварювальному цеху. Жінка має семеро дітей, від 4 до 24 років.

Пані Альона каже, що в центрі зайнятості її вибір спеціальності підтримали одразу, хоча і казали, що він незвичний.

Буду подавати приклад дівчатам іншим. Я й подрузі теж казала: «Давай, там не важко». Думає ще. Альона Звалінськаелектрогазозварниця

Читати ще

Читати ще 11 військовослужбовців отримали відзнаки від Сумської міськради

Новости Украины