«Це кримінал»: лікар з Ізраїлю про помилки медиків, що вбивають українців із COVID-19

Під час лікування коронавірусу в Україні припускається низка помилок, які можуть бути причиною смерті пацієнтів: лікарі помилково вважають, що висока температура під час вірусного захворювання – це добре, і далі радять хворим терпіти до останнього.

Як інформує «Obozrevatel», щоб уникнути колапсу в лікарнях і впоратися з напливом пацієнтів, варто ухвалити чітку стратегію лікування й залучити до боротьби з епідемією не тільки сімейних, але й решту лікарів, оскільки потрібні базові медичні знання є навіть у фельдшера.

– Через зростання захворюваності на коронавірус в Україні заговорили про перспективу запровадження медичного сортування. Поки що в нас у країні немає тематичного протоколу. Як це може бути на практиці?

«Це залежить від градації хвороби, від показників сатурації, дихання. Є хворі з легким, середнім, важким ступенями тяжкості.

Я переклав ізраїльський протокол медичного сортування хворих і надіслав у департамент охорони здоров’я Київської міськадміністрації, Валентині Гінзбург. Вони із задоволенням це взяли, але є ще й МОЗ, з яким потрібно все узгоджувати».

– У чому суть цього протоколу?

«Суть у тому, щоб легкими хворими не наповнювати лікарні, щоб дати чіткий протокол ведення пацієнта з легким ступенем сімейним лікарям, та й узагалі будь-яким лікарям. Не треба бути інфекціоністом, щоб вивчити 10 речень».

– На якому етапі здійснюється це сортування? На етапі швидкої допомоги?

«Не можна викликати швидку допомогу через кожну температуру. У такому разі не буде ані швидкої допомоги, ані допомоги взагалі. Усе зовсім по-іншому – сортування повинно бути на етапі поліклінічної медицини».

– Тобто хворий на зв’язку зі своїм сімейним лікарем, і той уже ухвалює рішення.

«Можна збільшити кількість лікарів. Не обов’язково це має бути сімейний лікар. Для перевірки звичайної симптоматики досить базових медичних знань фельдшера або лікаря.

Що це означає? Людина телефонує в call-центр: «У мене температура стільки-то, це стільки-то. Що мені робити?» Виміряти сатурацію, виміряти кількість подихів тощо.

Якщо в нього сатурація нормальна, якщо людина без важких хронічних захворювань і так далі, їй можна призначити парацетамол, ібупрофен, аспірин, тепле рясне пиття. В основній масі, 80% людей, так виходять.

Якщо у вас усім призначатимуть незрозумілі ліки плюс антибіотики, то кількість хворих із 20% перевалить за 50%. Вам потрібен жорсткий протокол лікування залежно від тяжкості захворювання».

– Тобто рішення про госпіталізацію ухвалює або оператор call-центру, або лікар?

«Цей оператор call-центру може бути будь-яким лікарем. Будь-який лікар знає, що таке температура 38 і що таке сатурація 96. Частину лікарів треба перевести на амбулаторну допомогу.

Вам потрібен чіткий протокол лікування за ступенями тяжкості й під кримінальну відповідальність лікаря його призначення. Тому що у вас купа важких хворих через неграмотні призначення на амбулаторії».

Борис Бриль.

– І смертельні випадки пов’язані саме з таким неграмотним призначенням?

«Ну звичайно!»

– Яка найпоширеніша помилка, що призводить до смерті пацієнта?

«У вас призначається величезна кількість антибіотиків. І потім люди потрапляють у шпиталь з антибіотикорезистентною пневмонією. У вас досі даються протималярійні препарати, які призводять до порушень ритму серця й так далі.

У вас досі розповідають, що не потрібно знижувати температуру».

– А потрібно знижувати?

«Звичайно, потрібно».

– За якого рівня? Температуру 38, звичайно, не потрібно знижувати?

«37 вже треба знижувати. Її відразу треба знижувати. Вироблення імунних комплексів набагато вище за підвищеної температури – це раз. По-друге, це в принципі протиприродно для людини. За підвищеної температури відбувається безліч процесів. Протікає вазоконстрикція (звуження просвіту кровоносних судин), запускаються компенсаторні процеси. Вони не потрібні, не можна, щоб це було».

– А як же поширене твердження медиків про те, що за допомогою підвищеної температури вірус гине, і якщо ви можете терпіти, то краще терпіти?

«Це абсолютно безграмотно. Років 80 тому це вважалося правдою. Але немає жодного наукового доказу цієї теорії. Є свіже дослідження, яке доводить, що це не так».

-У низці західних країн уже навесні 2021 року планують ввести так званий імунний паспорт COVID-19. Як ви ставитеся до такої ідеї?

«У пострадянських країнах імунний паспорт – документ із зазначенням усіх наших щеплень – був давним-давно. І на роботу вас без нього не взяли б.

Що стосується імунного паспорту COVID-19, то поки ми говоримо про те, чого немає. Поки не почали робити щеплення від коронавірусу, це теорія. Якщо щеплення покаже свою дію, то в цьому разі, звичайно, потрібно вказувати, що ти щеплений від COVID-19. Якщо ти не щеплений, то ти несеш певну загрозу для суспільства.

Звичайно ж, я за такий паспорт».

– Що ви можете сказати про теорію, згідно з якою в людей, що перенесли простудні захворювання, з’являються Т-клітини, які можуть сприяти захисту від коронавірусу?

«Так, є таке. Т-клітини виробляють антитіла. Але це все теорії.

Якщо ми подивимося людей, які багато подорожували, то таких людей буде менше серед захворілих на коронавірус».

– Які в різних країнах стикнулися з безліччю вірусів і бактерій?

«Так-так».

– А як це перенести на наше повсякденне реальне життя? Це означає, що в людини, яка часто хворіє на простудні захворювання, менший ризик заразитися коронавірусом?

«Звичайно! А знаєте, чому, коли діти хворіють, нічого поганого в цьому немає? Немає нічого поганого в тому, коли маленькі діти, перепрошую, лижуть підлогу. Знаєте, для чого вони це роблять? Щоб захистити себе, щоб запрацював імунітет.

Бувають матусі, які закутують своїх дітей і за перших же сопель починають їх лікувати. Дайте дітям хворіти! У них накопичується імунітет».

– А як накопичувати імунітет дорослим?

«У принципі, ніяк. Він у дитинстві формується. Для цього й прищеплюються в дитинстві».

– Як зміцнювати імунітет тим, у кого були дуже дбайливі матусі?

«Як? Здоровим способом життя. Не палити, не пити, займатися спортом, не ростити живіт – я подивився на себе в дзеркало (сміється)».

– А що щодо вітамінів? С, D та інших?

«Так, дослідження показують, що вітамін D позитивно впливає на імунітет. Крім того, ми нині проводимо дослідження й реєструємо краплі на основі мінералів Мертвого моря та деяких трав.

Дослідження тільки-но розпочалися, але на цьому етапі вони показують, що знижують і температуру, і дають відповідь на коронавірус і взагалі будь-які вірусні інфекції.

У мене були люди з температурою 39, з діабетом і з тиском. Під час прийому в них температура падала до 36,7. Нині краплі отримують близько 50 осіб. У них падає температура, підвищується сатурація тощо».

– Як діють ці краплі?

«Вони впливають саме через Т-клітини, вони їх активують».

Источник

Новости Украины