За інформацією: Суспільне Вінниця.
Жителька Жмеринки Катерина Вдовиченко виготовляє натуральні чипси з томатів та сушені фрукти і ягоди. На Вінниччину жінка переїхала з синами з Миколаєва. У пошуках нового старту після переїзду й заснувала власну справу. Все вирощує на власній присадибній ділянці, готує без цукру, консервантів та хімії.
Катерина Вдовиченко показує сушню. Суспільне Вінниця
Суспільному Катерина Вдовиченко розповіла, що за освітою вона технолог харчової промисловості. Нині своє захоплення перетворила у бізнес. Вона виготовляє чипси з томатів, а також сушені яблука, груші, сливи, малину й ожину.
Яблука, які сушаться. Суспільне Вінниця
Спершу фрукти сушила для дітей, а далі вирішила започаткувати власну справу.
"Це можна додавати у випічку або їсти так, як вітаміни. Воно висушується не при високих температурах, тож усі вітаміни, які є в фруктах, зберігаються. Тобто це натуральні вітаміни та корисні смаколики, які можна їсти без жодної обробки. Це була така перша спроба, як воно буде, що воно буде", — розповіла Катерина Вдовиченко.
Сушені яблука. Суспільне Вінниця
Торік у сусідньому селі придбали присадибну ділянку, на ній вирощують овочі й фрукти.
"Рік ми прожили у Северинівці, а потім переїхали до Жмеринки, але саме у Северинівці ми побачили, що люди тут багато займаються садочками, малиною. І, щоб якось заробити гроші, ми спершу збирали малину в людей, а потім у нас з’явився шанс придбати ділянку під виплату. Це була перша спроба спробувати, чи воно взагалі вийде, бо ринок ми не досліджували, як воно продається, чи воно варте того", — сказала жінка.
Сушені яблука. Суспільне Вінниця
За її словами, найбільше люди замовляють чипси з томатів, а також сушені яблука.
Катерина розповіла: для того, щоб висушити яблука, спершу їх чистить від шкірки.
"Я знімаю шкірку, вирізаю серцевинку, щоб не було кісточок і перетинок, і нарізаю на кубики. Головне, щоб воно було достиглим, бо тоді воно буде солоденьким. Нічого не додаю, воно має свій цукор і при висушуванні робиться солодким".
Сушена малина. Суспільне Вінниця
Далі нарізані слайси яблука жінка викладає на піддон для сушіння.
"Сушиться приблизно 20 годин при температурі від 50 до 60 градусів. Викладаю в один шар, щоб добре просушилося".
Катерина Вдовиченко нарізає помідор. Суспільне Вінниця
А ось до томатів, на відміну від решти фруктів, жінка додає спеції.
"Спеції: сіль, цукор, часник сушений. Потім можна їсти, як чипси або зробити із них в’ялені помідори, додавши до них масло".
Томати зі спеціями. Суспільне Вінниця
Термін придатності сушених овочів та фруктів — до одного року. Готову продукцію Катерина Вдовиченко пакує по 200 грамів. Ціна — 60 гривень.
Чипси з томатів. Суспільне Вінниця
Поки жінка працює у мінус, але, оскільки справа до душі, то вірить, що бізнес буде розвиватися.
Читати ще
Читати ще
Печену рибу на соломі внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини Вінниччини