«Цей фільм нас пробуджує, нагадує, в яких умовах живемо»: у Вінниці показали документальну стрічку «Атлети війни”

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Глядачі на показі документального фільму «Атлети війни». Суспільне Вінниця

Цей фільм, за словами продюсера Микола Понича, побачив світ на Олімпіаді в Парижі. Головна мета його створення та показу — недопущення російських та білоруських спортсменів на Олімпійські ігри 2024.

"Частково – це було досягнуто. Росіяни виступали під невідомим прапором, це також була перемога. Коли ми показували в Парижі, Меці, Леоні, то там люди запитували, що невже у вас така велика війна. Тобто люди цього не знають. За допомогою фільмів потрібно доносити цю інформацію. Ми повинні розповідати, що в нас робиться", — сказав Микола Понич.

Працювали над картиною, за його словами, з квітня по вересень 2023-го. Знімали в різних куточках України.

"Дніпро, Харківська область, за Куп'янськом, Львів, Чернігівська область, Вінницька область. Цей фільм проданий американському сейлу і він буде на платформі. Я продюсер, режисер — американець. Для цього фільму робив музику композитор з Італії. Ми записували її з Національним президентським оркестром з народними інструментами, бо хотіли показати, що це український фільм", — розповів режисер.

Виставка під час показу документального фільму «Атлети війни». Суспільне Вінниця

Під час показу стрічки у Вінниці був присутній головний герой фільму Роман Кашпур — ветеран російсько-української війни, який, втративши на війні ногу, взяв участь вже не в одному міжнародному марафоні. Суспільному розповів, що знімання у фільмі — це ще один спосіб його боротьби проти російських агресорів.

"На війні я це робив максимально ефективно, до поранення. Якщо в мене є можливість підсолити ворогу, перейти дорогу в спорті через телекамери, я буду це робити. Психологічно – важкий фільм. Він про те, що вони зробили з нашим спортом. Це спрямовано, щоб не допустити їх повною мірою на спортмайданчик всього світу", — поділився Роман Кашпур.

У фільмі представлені також історії інших спортсменів, які загинули через російську агресію, та тих, хто нині воює на передовій або продовжує тренування

"Це емоційна стрічка: емоції близьких загиблих спортсменів, які борються, і нашим кажуть, що треба боротись далі. Це важливо для людей, які не розуміють, що відбувається і яким треба замислитись. Бо є в нашій країні ще люди, які перебуваючи тут, абстрагувались від усього і просто сидять вдома, нічого не роблять. На жаль, такий час", — сказав ветеран Олександр Губарев.

Кадр документального фільму «Атлети війни». Суспільне Вінниця

"Фільм важкий, але примушує замислитись. В перші хвилини фільму я прокинулась. Стільки часу йде війна і ми звикли, але цей фільм нас пробуджує, нагадує, в яких умовах ми живемо. Фільм змотивував мене, повне здоров'я, руки ноги, жити, радіти тому, що я жива, і дякувати тим, хто захищає нас своїм здоров'ям і своїм життям", — сказала глядачка Марія Жорина.

Також в рамках показу фільму у фоє кінотеатру презентують фотовиставку "Янголи спорту", присвячену полеглим на війні спортсменам.

Фотовиставка «Янголи спорту». Суспільне Вінниця

За словами президентки ГО "Мольфар" Юлії Вотчер, фільм "Атлети війни" показуватимуть під час зустрічей військових та волонтерів із молоддю.В рамках показу фільму у фоє кінотеатру також проходить фотовиставка "Янголи спорту".

Новости Украины