Цей популярний горіх краще прибрати з раціону: лікарі попереджають про ризики

Этот популярный орех лучше исключить из рациона: врачи предупреждают о рисках

Фото: Які горіхи треба виключити з раціону (Freepik)

Горіхи давно вважаються важливим джерелом корисних речовин — у них багато здорових жирів, білка, вітамінів і мінералів. Але серед них є й ті, що потребують особливої обережності.

Про це пише РБК-Україна, посилаючись на висновки дієтологів та медиків.

З яким горіхом варто бути обережним?

Медики радять обмежити споживання арахісу. Попри його популярність, саме арахіс найчастіше викликає сильні алергічні реакції, зокрема анафілаксію. Це пояснюється тим, що з біологічної точки зору арахіс — не горіх, а бобова культура.

За статистикою, арахіс входить до трійки найпоширеніших харчових алергенів у світі.

У чому полягає небезпека?

Навіть якщо у вас немає алергії, арахіс несе низку ризиків. Один з них — афлатоксини. Це токсичні сполуки, які можуть утворюватися на поверхні арахісу через плісняву при неправильному зберіганні. Вони є канцерогенами та здатні шкодити печінці.

Крім того, арахіс має високу калорійність — він містить багато жирів. При надмірному вживанні, особливо у вигляді смажених або солоних снеків, це може призводити до набору зайвої ваги.

Також оброблений арахіс часто містить трансжири, підсилювачі смаку та надмірну кількість солі — що негативно впливає на серцево-судинну систему й сприяє затримці рідини в організмі.

Що обрати натомість?

Замість арахісу лікарі радять вживати волоські горіхи, мигдаль, кеш’ю або фундук. Вони менш алергенні, багаті на омега-3, магній та інші корисні мікроелементи.

Якщо ви піклуєтесь про своє здоров’я, варто зменшити кількість арахісу у раціоні або зовсім його уникати — особливо в обробленому вигляді.

Джерело

Новости Украины