Через шахраїв рідні полонених та зниклих безвісти отримуватимуть сповіщення у “Дії”

Через шахраїв рідні полонених та зниклих безвісти отримуватимуть сповіщення у “Дії”

Фото: t.me/diia_gov

Через активізацію шахраїв рідні полонених та зниклих безвісти отримуватимуть сповіщення у “Дії”. Про це 10 червня у своєму телеграм-каналі повідомив віцепрем’єр-міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

— Родини військовополонених і цивільних, яких росія утримує в полоні, а також сім’ї зниклих безвісти — вразливі. Часто цим користуються росіяни та надсилають компрометуючі повідомлення, де просять гроші в обмін на «звільнення з полону». Або спамери спекулюють на цій темі, прикріпляють лінк, а потім викрадають дані людини. Щоб захистити родини від цього безладу, відтепер усі сповіщення з кабінету з Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими будуть у Дії, — написав він.

У “Дію” надходитимуть сповіщення з кабінету на сайті Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими про те, що заяву про зникнення людини підтвердили, до справи додали інформацію, або про те, що людину звільнили з полону. Якщо людина вважалась зниклою безвісти, а потім вдалося підтвердити, що вона в полоні, — також буде сповіщення в “Дії”.

4 червня Національне інформаційне бюро при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило, що у соцмережах активізувалися шахраї, які вводять в оману родичів і близьких оборонців. Вони створюють фейкові сторінки, додають туди справжні фото з обмінів чи фото офіційних осіб, а часом і телефонують та починають у різний спосіб просити гроші.

Рідних закликали не надавати контакти незнайомим особам, не заповнювати форми на невідомих сторінках у соцмережах, месенджерах чи на сайтах. Пошуками займаються безкоштовно фахівці уповноважених державою органів. Чимало шахраїв уже перебувають під слідством у тому числі завдяки зверненням громадян. Повідомити про шахрайство можна, звернувшись до правоохоронних органів або до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

31 травня президент Зеленський повідомив про перший за чотири місяці обмін полоненими. 5 червня у «Дії» з’явилося посвідчення ветерана – цей статус мають понад мільйон українців.
Джерело

Новости Украины