Чернігівщина втратила понад 20% ВВП через заміновані землі: що про це кажуть у прикордонних громадах області

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Заміновані землі. Суспільне Чернігів

За оцінками Інституту Тоні БлераНекомерційна організація Інститут глобальних змін Тоні Блера, Чернігівщина втратила понад 20% свого валового внутрішнього продукту через замінування земель. Зі слів директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олега Крапивного, в області необхідно розмінувати ще 3 500 гектарів. Які втрати через замінування земель у прикордонних громадах — читайте далі у матеріалі.

Городнянська громада

З початку року Городнянська громада через замінування земельних ділянок та будівництво фортифікаційних споруд втратила близько 3,4 мільйона гривень. Про це у коментарі Суспільному повідомила начальниця фінансового відділу громади Наталія Сердюк.

За її словами, з початку цього року вже подано 1 652 заявки на отримання пільг від власників ділянок на близько 3 600 гектарах землі.

"Законодавець визначив, що орган місцевого самоврядування може надавати за заявою платників (аграріїв або фізичних осіб) пільги з податків і зборів. А саме: із земельного податку, єдиного податку четвертої групи за такі земельні ділянки. Наш земельний відділ перевіряє ці ділянки, щоб підтвердити, що вони не обробляються. Кількість заявок на пільги продовжує зростати, що ще більше впливає на надходження до місцевого бюджету", – пояснила вона.

Як розповів Олег Крапивний, заявки подають власники або орендарі земельних ділянок, на яких є загроза наявності вибухонебезпечних предметів. Територіальні громади, після розгляду на сесіях, ухвалюють рішення про надання пільг зі сплати земельного податку. Ці рішення передаються до податкової служби, яка припиняє нарахування податків для суб'єктів господарювання.

Корюківська та Семенівська громади

Голова Корюківської громади Ратан Ахмедов у коментарі Суспільному розповів, що громада втрачає близько п'яти мільйонів гривень на квартал через заміновані землі, що складає 10% місцевого бюджету.

"Всі землі, які використовуються для будівництва оборонних споруд або потрапляють під обстріли, звільняються від оподаткування", – зазначив він.

Голова Семенівської громади Сергій Деденко додав, що збитки не обмежуються лише втратою земельного податку.

"Це стосується не лише землі, а й лісових угідь. У нас таких земель близько 20 тисяч гектарів (з 68 тисяч гектарів, — ред.). Це тільки пряме недоотримання бюджету, а ще є опосередковане. Якщо землі не обробляються, туди не приїжджають працівники, не виплачується заробітна плата, а це втрата інших податків, зокрема ПДФО, який складає 64% місцевого бюджету", – пояснив Деденко.

Нагадаємо, у квітні на Чернігівщині запрацювала державна програма звільнення сільськогосподарських земель від вибухонебезпечних предметів. Також з 16 серпня запрацювала програма державної підтримки для аграріїв. На Чернігівщині нею зможуть скористатися підприємства з п'яти громад, які розташовані на територіях можливих бойових дій.

Читати ще

Читати ще Один місяць бойових дій — це три роки роботи саперам: як розміновують територію Чернігівщини

Новости Украины