Чернігівські депутати дали дозвіл на підземний паркінг у центрі Чернігова

Комунальне підприємство «Чернігівбудінвест» отримало дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення 2 га землі під підземні паркінги та автостоянки на перетині проспектів Миру та Перемоги у Чернігові.

За таке рішення сьогодні, 30 вересня, проголосувало 22 депутати міської ради, сесія якої щойно завершилася. Решта безуспішно намагалася накласти «табу».

Відтак розгляд і обговорення були бурхливими. Голова фракції партії «Європейська солідарність» Марина Рейко обурювалася: вказана ділянка є другою упродовж року, що виділяється без інвестиційної пропозиції. Представник «Чернігівбудінвесту» заспокоював її. Мовляв, спочатку треба оформити дозвіл і межі, аби потім запрошувати інвесторів.

Колега Марини Рейко по фракції Віктор Бережний застерігав. По-перше, є імовірність змови, адже у Чернігові немає багато забудовників, а процедура земельних аукціонів не відпрацьована. По-друге, автостоянки (паркінги) на 1200 машиномісць- це складний організм, працездатність якого мають щомісяця перевіряти. По-третє, доведеться знищити майже всі дерева, адже на даху зможуть рости лише туї, трава та кущі. По-четверте, ефективно експлуатувати, утримувати та повністю заповнити такий велетенський паркінг у нашому місті неможливо, а окупити за пару років – нереально.

Йшлося про інвестування 10-15 мільйонів доларів у його зведення. Плата за паркування у 20-30 гривень за годину не гарантує високу рентабельність об`єкту. За умов інфляції він окупиться не раніше, ніж за 30-40 років. Особливо, якщо згадати про конкуренцію з новим торговим центром на місці магазину «Дитячий світ», у проекті якого фігурує паркінг на 600 машиномісць. Натомість опозиціонери пропонували споруджувати автостоянку під Красною площею.

До всього, як попередила Марина Рейко, ділянка у 2 га поблизу Головпоштамту потребує масштабних археологічних розкопок. За висновком науковців, на це підуть мільйони гривень і кілька років.

 

Сам задум чиновники презентували депутатам напередодні. Як висловився голова фракції ОПЗЖ Віталій Голець, так вихваляли, ніби паркінг буде набагато кращий, ніж євротунель під Ла-Маншем. Час покаже, чи вдасться втілити такі «наполеонівські» плани.

Фото – ілюстративне.

Источник

Новости Украины