Чернігівську «Просвіту» позбавили приміщення

Будівлю, яку відібрали в обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, обласна рада може через аукціон надати іншому орендарю.

 

Про це кореспонденту Високого Валу телефоном повідомив голова осередку Олександр Шевченко.

 

За його словами, 28 вересня долю приміщення по Хлібопекарській, 10 обговорювали на засіданні постійної комісії з питань управління та розпорядження об’єктами комунальної власності обласної ради.

 

«Були присутні 8 з 7 членів, а для ухвалення рішення потрібно 5. 4 з них виступали за збереження приміщення за "Просвітою" і передачі їй на 10 років в оренду. 3 депутати висловились за те, аби виставити його на другий тип, тобто для громадських організацій і через конкурс надати нам. Голосів не вистачило і жодна пропозиція не пройшла. Це автоматично розв`язало руки управлінню комунального майна — виставити будівлю на комерційний аукціон по оренді», — розповів Олександр Шевченко.

 

Те, що сталося, він пояснює позицією чиновників. Мовляв, управління комунального майна тривалий час проводить роботу з виселення «Просвіти», аби здавати в оренду комерційно привабливе приміщення за високою ціною. Зупиняє розголос та спротив громадськості.

 

Впродовж останніх років просвітяни сплачували за оренду за пільговою ціною – 18 гривень щомісяця, тобто 0,01% від ринкової вартості. Торік подовжили таку ціну на 3 місяці. Після суворого карантину, коли можна було не платити, від активістів стали вимагати переукласти орендний договір. Посилалися на зміни у законодавстві. Згодом встановили комерційну ціну — 18 700 гривень.

 

Утворилася заборгованість і чиновники подали позов, який господарський суд області задовольнив. У квітні цього року Феміда зобов’язала «Просвіту» повернути борг і будівлю.

 

У коментарі для Суспільне.Чернігів речник обласної прокуратури Валерій Литовченко додав деталі. Оскільки термін договору сплив у жовтні 2020 року, просвітянам нарахували заборгованість 191571,5 гривні і ПДВ 36694,63. У травні рішення суду набрало сили. Боржник його не виконав.

 

Відтак 9 вересня до приміщення «Просвіти» прибули державні виконавці, представники обласної ради і поліцейські. У дверях змінили замки. Ключі передали балансоутримувачу – управлінню містобудування та архітектури облдержадміністрації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧЕРНІГІВСЬКУ РОДИНУ З МАЛОЮ ДИТИНОЮ ВИСЕЛИЛИ ПОПРИ МОРАТОРІЙ ВР: ПРИВАТБАНК ВІДБИВАЄ ЧУЖІ КРЕДИТИ

 

Наразі меблі та інше майно товариства перебувають у будівлі. Класичного виселення, про яке встигли інформувати деякі ЗМІ, не було. Існує надія, що питання винесуть на сесію, де депутати спишуть борг і вирішать подальшу долю приміщення.

 

Фото – ілюстративне

 

Источник

Новости Украины