Чи чекати Ізмаїлу афтершоків після сильного землетрусу?

Після вчорашнього землетрусу магнітудою 5,3 у румунському гірському масиві Вранча соцмережі Ізмаїла масово кишіли очікуваннями та прогнозами повторних поштовхів. Усі побоювання виявилися безпідставними, і ось чому.

Справа в тому, що в сейсмічно активній зоні Вранча, яка регулярно "радує" нас землетрусами, основні поштовхи мають глибоку зону залягання, понад 100 км. І вони з набагато меншою ймовірністю супроводжуються афтершоками, ніж неглибокі землетруси.

Чи чекати Ізмаїлу афтершоків після сильного землетрусу?

Але ця ж особливість сприяє тому, що подібні "глибинні" землетруси відчуваються на великих відстанях, аж до Балтійського моря та Фінляндії на півночі й Егейського моря та Греції на півдні.

Один з найпотужніших землетрусів у нашому регіоні стався 26 жовтня 1802 року. Його вважають одним з найсильніших в європейській історії – магнітуда досягла 7,9. Тоді були практично зруйновані Бухарест, Русе і Варна.

Найпотужніший землетрус з магнітудою 8,3 стався у Вранчах 11 листопада 1940 року. Останній, з магнітудою 7,2, Ізмаїл відчув на собі 4 березня 1977 року. Тоді в Румунії загинуло понад 1500 людей…

В середньому в нашому регіоні відбувається один землетрус магнітудою вище 4 кожні 4 роки. Потужні землетруси магнітудою вище 7 відбуваються, за статистикою, раз на 30–40 років…

Джерело

Новости Украины