Чи можна ламінувати документи?


Через бажання зберегти важливі документи в ідеальному стані, запобігти їх намоканню, вигорянню чи пошкодженню, люди часто їх ламінують. За інформацією юристів, законодавчої заборони на ламінування документів в Україні НЕМАЄ.

Однак законодавство зобов’язує державні структури, нотаріусів та організації працювати виключно з оригіналами документів Коли документ заламінований, то не завжди можливо встановити його справжність.

Наприклад, Закон зобов’язує нотаріуса працювати з оригіналами документів, а наявність такої плівки-ламінації не дає можливості встановити оригінальність документу. Такі документи вважаються пошкодженими, та не можуть бути прийняті в роботу для вчинення нотаріальних дій.

Експертизу справжності ламінованого документа провести неможливо. При перетині кордону міграційна служба або прикордонники обґрунтовано можуть мати питання до ламінованих документів і вимагати подання замість них оригіналу. На ламінованому документі не можна: поставити штамп апостилю; поставити необхідні відмітки, якщо є така необхідність; зробити виправлення; внести зміни та доповнення.

Наприклад, Апостиль ставиться на свідоцтвах про народження та шлюб, щоб вони мали юридичну силу за кордоном. На ламінованому документі неможливо поставити цей штамп чи інші важливі відмітки.

Нотаріус приймає в роботу лише ті заламіновані документи, ламінування яких прямо передбачено чинним законодавством (посвідчення водія; свідоцтво про реєстрацію ТЗ; пенсійне посвідчення; диплом про отримання освіти).

Обмеження також не стосується документів, які відразу виготовлені з полімеру: паспорт ID-картка; пенсійне посвідчення; посвідчення водія; міжнародне посвідчення водія та ін).

ВИСНОВОК: не варто ламінувати важливі офіційні документи! Можна покласти документ у файл. На відміну від ламінованого такий документ дуже легко можна буде звільнити від плівки без пошкоджень і пред’явити в якості ОРИГІНАЛУ!   Джерело: Нотаріальна палата України.

Джерело

Новости Украины