Чи можна законно продати нерухомість в окупованому Мелітополі?

Можно ли законно продать недвижимость в оккупированном Мелитополе?

Що варто знати мелітопольцям щодо операцій з нерухомістю під час тимчасової окупації регіону? Чи можна продати нерухоме майно, перебуваючи в Мелітополі?

За загальним правилом, угоди, укладені на тимчасово окупованій території, не мають юридичної сили. За роз'ясненнями Бердянськ сьогодні звернулися до адвоката Олександра Розума:

Чи можна продати нерухоме майно, перебуваючи в Мелітополі?

— Це питання не має однозначної відповіді. Загалом, продати майно в Мелітополі неможливо. Одна з причин — це закриті реєстри з нерухомості, тому на тимчасово окупованій території нотаріуси правочини робити не можуть. Але є нюанси.

Також не можна внести майно як статутний фонд, і таким чином здійснити прихований продаж. Діє пряма заборона. За розпискою продавати — не варіант, тому що це все не може бути доведено, і є ризикованим як для продавця так і для покупця. Бо в першому випадку, після "продажу" покупець може вимагати назад свої гроші, оскільки угода є недійсною. І в цьому випадку гарантувати цілісність майна ніхто не зможе. Якщо ж покупець виявиться сумлінним, то він, своєю чергою, після деокупації не зможе оформити майно на себе, оскільки угода все одно буде недійсною і необхідно буде шукати продавця.

Чи можна продати нерухомість на тимчасово окупованій території, уклавши угоду про це на підконтрольній частині України у державного українського нотаріуса?

— Це якраз про ті нюанси, про які я говорив вище. Продаж нерухомості можливий, проте щодо окремого майна. А саме: продати можна лише квартиру (будинок неможливо) і лише ту квартиру, право власності на яку набуто після 2012 року. Це зумовлено характером оформлення продажу саме квартир. Зауважу, що навіть сукупність таких обставин не завжди є гарантією укладення договору купівлі-продажу. Оскільки така можливість є новою і не всі нотаріуси згодні на оформлення продажу нерухомості з окупованої території.

Обґрунтування відповіді: Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 11 квітня 2022 року № 1429/5 Бердянський район (з містом Бердянськ у своєму складі), включено до адміністративно-територіальних одиниць, у межах яких припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України, в умовах воєнного стану.

Одним із таких реєстрів є Державний реєстр речових прав на нерухоме майно. Отже, щодо нерухомого майна, розташованого в межах адміністративно-територіальних одиниць, визначених зазначеним Переліком, укладати договори купівлі-продажу наразі заборонено.

Тож мелітопольцям слід тимчасово утриматися від укладення можливих правочинів щодо розпорядження нерухомим майном, розташованим на тимчасово окупованих територіях. З питань додаткових роз'яснень по кожному конкретному випадку, можна звертатися до телеграм-каналу Олександра Розума "Юридична допомога в окупації"

Джерело

Новости Украины