Чи можуть ексдепутату міськради Чернівців Білику компенсувати моральну шкоду – відповідь адвоката

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Ростислав Білик у міськраді (справа). Суспільне Чернівці

Ексдепутат Чернівецької міської ради Ростислав Білик може отримати компенсацію моральної шкоди від прокуратури та поліції, оскільки суд визнав його невинним у звинуваченнях щодо підкупу виборців. Судові засідання тривали сім років. Суспільне Чернівці розповідає, що відомо про ймовірність відшкодування.

Якщо суд виправдовує людину – вона має право звернутися з позовом про компенсацію моральної шкоди, розповів Суспільному адвокат Богдан Гжимайло. За його словами, у судовому реєстрі від початку року є понад 300 справ, в яких частково або повністю задовольнили вимоги про компенсацію. Це переважно 200-300 тисяч гривень, деколи – 400 тисяч.

Водночас розмір відшкодування, зокрема, залежить від того, на якому етапі щодо людини закрили провадження.

"Якщо людина отримала статус підозрюваного, а потім підозру скасували, й людина звернулася до суду щодо компенсації моральної шкоди, то це буде одна сума. Бо часовий проміжок невеликий. У випадку Білика суд може встановити набагато більшу суму – йдеться про декілька сотень тисяч", – каже Гжимайло.

Гжимайло каже, якщо суд задовольнить позов Білика й сума компенсації буде великою, гроші йому можуть відшкодувати не одразу – цієї суми може не бути передбачено в річному бюджеті.

Що каже адвокат Білика

Білик позивається до суду на прокуратуру та поліцію. Так хоче отримати компенсацію шкоди, завданої незаконними рішеннями й діями органів досудового слідства та прокуратури у справі, в якій Білика звинувачували у підкупі виборців. Про це Суспільному розповів його адвокат Ігор Сидора.

"Стосовно Ростислава Білика, його кримінальна справа завершилася тим, що суд його виправдав. Суд вирішив, що сторона обвинувачення не забезпечила належних доказів його вини. Білик до 2023 року був під судом, постійно відвідував судові засідання і, звичайно, такий судовий процес є неприємним для людини. Він просить відшкодувати моральну шкоду в розмірі дещо більшому, над мінімальний розмір, передбачений законом," — каже адвокат.

Справу розглядають у Першотравневому суді в Чернівцях. Підготовче засідання по справі мало відбутися 17 червня, проте через клопотання адвоката його перенесли.

Що відомо про справу Білика

У жовтні 2015 року на дільниці в студмістечку спостерігачі "ОПОРИ" заявили про порушення – студенти фотографували свої бюлетені. Спостерігачі говорили, що студенти голосували за кандидата в депутати від партії "Рідне місто" Ростислава Білика. За голосування могли отримати від 350 до 450 гривень. Сторона обвинувачення стверджувала, що було троє студентів-організаторів схеми та понад 70, які ймовірно зголосились продати голоси.

27 жовтня Ростиславу Білику оголосили про підозру в підкупі виборців. Її вручили дружині, бо Білик уже був закордоном. Він перетнув піший кордон з Молдовою, йдеться в матеріалах суду. Білика оголосили у розшук.

У 2016 році розслідування поновили – Білик сам явився до правоохоронців та надав докази своєї невинуватості. Повідомив, що лікувався закордоном.

Того ж року справу закрили у Києві у зв'язку з "відсутністю складу кримінального порушення". Спостерігач "ОПОРИ" подав на це рішення скаргу – досудове розслідування поновили.

У 2018 році справу передали до Шевченківського суду. За цей час у справі змінили прокурора, захисника, а в судді, який розглядав цю справу, завершились повноваження. У 2019 році праву передали в інший суд та розпочали розглядати наново.

У 2022 році Ростислава Білика виправдали. Прокурор просив для Білика 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання на 3 роки. Водночас Білик та його захист стверджували, що вина у цьому злочині не доведена. Білик в останньому слові сказав, що винним себе не вважає та просив суд його виправдати. Про це йдеться у дописі громадської мережі "ОПОРА".

Прокуратура подавала апеляцію на рішення — судді встановили, що доказів у справі недостатньо, відтак рішення першої інстанції про виправдання Білика залишили в силі.

Після цього був Касаційний суд. Він повернув справу на повторний розгляд в апеляційній інстанції. Там рішення першої інстанції про виправдання Білика залишили в силі.

Що сталось зі студентами, які фігурували у справі

Трьом студентам-організаторам винесли вирок – до трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на рік.

Водночас у справі Білика змогли допитати лише одного з них, а це ключові свідки. У 2020 році він сказав, що після ДТП він не пам’ятає обставин справи і не пам’ятає, за що був засуджений. Натомість інші два ключові свідки за інформацією прокурора перебували за межами України. Тому підтвердження, що саме Білик давав гроші студентам-організаторам для підкупу довести не змогли.

12 студентів Чернівецького національного університету звільнили від відповідальності, йдеться у публікації Опори.

Що відомо про Білика

Ростислав Білик був депутатом фракції "Рідне місто" усю каденцію. У 2018 році він через суд поновився на посаді доцента економічного факультету ЧНУ.

На місцевих виборах балотувався від "Команди Михайлішина" (фракцію очолює колишній член фракції "Рідне місто" – ред.). Білик не був обраний.

Читати ще

Читати ще Ексдепутат Білик позивається до суду для відшкодування моральної шкоди: що відомо

Читати ще 6 років суду та слідства. Ексдепутата Чернівецької міськради виправдали у справі про підкуп виборців

Новости Украины