Чи можна купити валюту в банку та на яких умовах

21 липня 2022 року Національний банк України прийняв ряд рішень для стабілізації макроекономічної ситуації. Зокрема, збільшено офіційний курс гривні до 36,5686 грн за 1 долар – перше зростання з моменту початку війни та одразу на 25%. Курс максимально прирівняли до реального, за яким населенню можна було долар купити в банках та обмінниках. 

Друге цікаве нововведення: продаж банками валюти населенню безготівково за нижчим курсом у разі її розміщення не менше ніж на трьохмісячний на депозит. Тож відтепер з метою зменшення тиску на курс, долар купити українцям можливо на набагато вигідніших умовах. Розбираємося, де, як і за яким курсом це краще зробити.

Де купити долар: курс на державні та західні банки

Наразі про можливість купівлі валюти під депозит сповістили приблизно два десятки банків. Звичайно, найбільш привабливими в даних умовах є державні банки та банки з іноземним капіталом, тому зосередимося на них. У двох найбільших державних Ощадбанку та Приватбанку дану послугу не надають і не планують, отже, лишаються Укрексімбанк та Укргазбанк. 

Серед банків із іноземним капіталом (не рф) купити валюту на депозит поки можна лише в шести банках:

  • Агропросперіс Банк (США та Європа);
  • КредитВест Банк (Туреччина);
  • Кредобанк (Польща);
  • ОТП Банк (Угорщина);
  • ПроКредит Банк (Німеччина);
  • Райффайзен Банк (Австрія). 

Скільки реально обійдеться долар: курс купити + комісії

Переважна більшість банків, які надають дану послугу, продають долар за курсом НБУ +1%. Проте, окрім безпосередньої ціни валюти, потрібно звертати увагу на додаткові комісії та послуги, зокрема:

    1. За відкриття та обслуговування поточних рахунків в гривні та валюті;
    2. За обслуговування поточних рахунків та смс-інформування;
    3. За операцію безготівкової купівлі-продажу валюти;
    4. За зняття коштів по завершенню терміну депозиту;
    5. Послуги страхування та інші.

Дані комісії відрізняються від банку до банку. Деяких із вказаних платежів можна уникнути у разі, якщо ви вже маєте в банку відкриті рахунки, або ви відкриєте не рахунки у відділенні, а картки в банкінгу, або якщо ви відмовитеся від GSM-банкінгу. Усе потрібно уточнювати у менеджера вашого банку. І уточнити варто, адже усі додаткові платежі та комісії впливають на реальний курс, тобто на суму валюти, яку ви де-факто отримаєте на рахунок.

Серед усіх банків із державним та західним капіталом, які надають дану послугу, поки що найкращий реальний курс пропонуються державний Укргаз та американський Агропросперіс.

Ставка та курс: долар купити і на депозит розмістити

Вже довгий час банки із західним капіталом пропонують за валютними депозитами 0,01%, тобто фактично нічого, а середня ставка у ТОП-20 банках за портфелем депозитів фізичних осіб складає 0,45%. Найбільш привабливі ставки серед банків із 100% західним капіталом, які пропонують валюту під депозит, ви знайдете в Агропросперіс Банку (США та Європа) та КредитВест Банку.

Долар під депозит: що в залишку

Якщо порівняти курс, купити безготівковий долар виявляється значно вигідніше, і ось наскільки:

  • Різниця в курсі. Курс безготівкового долара нижче готівкового більш, ніж на 3 грн на 1 доларі.
  • Різниця в сумі. Купуючи на 50 000 грн долар безготівково, ви отримаєте на понад 100 доларів більше.

Оцінивши переваги продукту та дізнавшись про значно привабливіший курс, долар купити під депозит захотіло багато українців, тож продукт дійсно користується чималим попитом. Вигода в ціні валюти очевидна, а гроші розміщені у безпечному місці, ще й під процент.

Новости Украины