Чи потрібні права на квадроцикл

Квадроцикли є універсальними транспортними засобами, що використовуються для пересування в умовах бездоріжжя та по пересіченій місцевості, де звичайний автомобіль проїхати не зможе. Для потужних квадроциклів не існує перешкод у вигляді крутих спусків та підйомів, під час їзди на по заболоченій чи засніженій місцевості або на пісочному пляжі. Управління квадроциклом не вимагає особливих навиків, тому на сьогодні існують навіть дитячі моделі цих транспортних засобів. Водночас звичайні квадроцикли є достатньо потужними транспортирними засобами, що несуть певну небезпеку для водіїв та інших учасників дорожнього руху, тому для керування такими механізмами на ділянках дороги загального користування знадобляться водійські права. Дані правила, зокрема, передбачені вимогами постанови Кабінету Міністрів України №340 від 08.05.1993 з врахуванням внесених змін та доповнень).

Водійські права якої категорії потрібні для керування квадроциклом

Змінами до постанови Кабміну №340, внесеними постановою Кабінету Міністрів України №627 від 12.06.2013, передбачено, що для керування такими транспортними засобами, як квадро- та трицикли, потрібне посвідчення водія категорії В1. Для отримання водійських прав зазначеної категорії знадобиться проходження спеціальних курсів (теоретичні знання Правил дорожнього руху можна вивчити самостійно, екзамен з теорії та практики водіння потрібно здавати в у спеціалізованих центрах при Міністерстві внутрішніх справ, які розташовані в кожній області).

Крім того, право на керування квадроциклом можна отримати, якщо водій вже має відкриті категорії А (мотоцикли) чи В (легкові авто). Для отримання додаткової категорії В1 знадобиться перездача іспиту на керування квадроциклом. Важливо: категорія В1 поширюється тільки на транспортні засоби (квадроцикли), вага яких не перевищує 400 кг, для керування більш важкими моделями квадроциклів знадобиться категорія В.

Для керування дитячими моделями квадроциклів водійські права не потрібні (отримати права на керування квадро- чи трициклами можна з 18 років, для отримання прав категорії А – мотоцикли вік водія повинен складати на менше як 16 років).

Де можна отримати водійські права на керування квадроциклами

В Україні існують досить багато приватних автошкіл та філіалів ТСОУ (Товариство сприяння обороні України), які займаються практичною підготовкою водіїв різних категорій.

Після внесення відповідних змін в законодавство з 22 листопада 2023 року українцям дозволено складання теоретичного іспиту на отримання посвідчення водія без навчання в автошколі. Для здачі теоретичного іспиту потрібно звернутися до розташованого в області за місцем проживання сервісного центру МВС та отримати талон запису. Для отримання талону потрібно мати:

  • український паспорт чи ID-картку;
  • довідку з податкової інспекції про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • медичну довідку спеціального зразка з відмітками про дозвіл на керування певними транспортними засобами.

Теоретичний іспит триває 20 хвилин, впродовж яких потрібно дати правильні відповіді на 18 питань з 20 (якщо помилок було більше як дві, наступну спробу можна повторити не раніше як через 10 днів).

Новости Украины