Чи вигідна енергонезалежність за допомогою сонячних панелей

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

30 % від потреб в електроенергії забезпечує власною даховою сонячною електростанцією Хмельницький політехнічний коледж. Про це розповів директор закладу Вадим Овчарук. За його словами, у теплу пору року заклад щомісяця заощаджує близько двох тисяч кіловатів.

Чи варто розглядати сонячну енергію, як основне чи довгострокове джерело живлення у навчальних закладах, чи вигідно встановлювати сонячні електростанції у комунальних та приватних установах, багатоквартирних будинках, дізнавалася команда Суспільного.

30% від потреб в електроенергії забезпечує власною даховою сонячною електростанцією Хмельницький політехнічний коледж, – розповідає директор закладу Вадим Овчарук.

"У 2019 році ми поставили 60 сонячних панелей. Ми виробляємо електричну енергію безпосередньо для власного використання. Стоять відповідно три інвертори однофазні, які працюють конкретно по кожній фазі", — розповідає Вадим Овчарук.

За словами Вадима Овчарука, у теплу пору року вони щомісяця заощаджують близько двох тисяч кіловатів.

На даху Хмельницького політехнічного коледжу встановлено 60 сонячних панелей. 9 листопада 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

"Тобто, починаючи фактично з квітня по вересень. У жовтні починається спад сонячної активності, відповідно ці сонячні панелі втрачають свою максимальну потужність", — каже директор Хмельницького політехнічного коледжу.

Сонячна станція на 24 кіловати коштувала коледжу 400 тисяч гривень. Монтували її самостійно, – каже директор закладу.

"Вартість одного кіловата по затратах обійшлася дешевше, ніж в багатьох, хто будує собі сонячні станції. Дешевше на 25-30% по комплектуючим. Фактично нам потрібно ще два роки для того, щоб ця станція окупилася, враховуючи вартість електричної енергії, ціну електричної електроенергії для промислових споживачів", — розповідає Вадим Овчарук.

Навчальний процес з фізики, екології, електротехніки адаптували під вивчення енергозберігаючих технологій, – розповідає викладач коледжу Павло Данилюк.

"На базі нього є можливість набагато простіше пояснити студенту принцип роботи сонячних панелей. Використовуючи дві-три такі сонячні панелі на лабораторних роботах студенти їх під’єднують і можуть дослідити, що вона може зарядити, який вона дасть струм", — пояснює викладач.

У коледжі студентам пояснюють принцип роботи сонячних панелей. 9 листопада 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Першу сонячну електростанцію у Хмельницькому національному університеті змонтували у 2017 році. Нині півтори тисячі сонячних панелей, які коштували майже 13 мільйонів гривень, розміщені на восьми будівлях університету, – розповідає доктор технічних наук, професор Валерій Мартинюк.

"У нас зараз в університеті одна з найбільших дахових електростанцій в Україні. Це приблизно 500 кіловатів. На цей час системи накопичення в нас немає в університеті. Планується така робота. Розробляємо проєкт. На всю електростанцію зробити це просто нереально, тому що це буде дуже дорого і, в принципі, немає потреби. У випадку віялового відключення чи, наприклад, якогось аварійного відключення ми можемо тоді відімкнутися від мережі та зможе така система забезпечити, ну не весь університет, а якийсь корпус", — розповідає доктор технічних наук.

До 24 лютого сонячна енергетика в Україні розвивалася під зелений тариф, під комерційний продаж, – розповідає голова правління Хмельницького енергетичного кластера Степан Кушнір.

Період окупності сонячних панелей для комунальних установ може бути в межах п’яти років. 9 листопада 2022 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

"Зараз, в умовах війни, виплати по зеленому тарифу обмежені. Вони ідуть, якщо говорити про сонячну енергетику, тільки в межах 18% від тарифу, тобто в межах гривня з копійками й це, як бізнес, не є актуальним. Але, враховуючи заклади комунальної сфери, державної форми власності, офісні приміщення, то там тариф зараз діє на рівні п’яти гривень. Це є навіть цікавішим, ніж зелений тариф", — розповідає Степан Кушнір.

За словами Степана Кушніра, сонячна енергія нині сприймається громадами Хмельниччини, як резервне джерело живлення.

"Період окупності для комунальних установ, якщо ми говоримо без акумуляторів, встановлення станції, може бути в межах п’яти років. В кінці минулого року на Хмельниччині було близько двох тисяч малих сонячних станцій, це станцій до 30 кіловатів, які в домогосподарствах мешканці розмістили, люди відчувають переваги від енергії", — каже Степан Кушнір.

Сонячну енергію не варто розглядати, як основне чи довгострокове джерело живлення в багатоквартирних будинках, каже Степан Кушнір.

"Це може бути використано для освітлення в під’їздах. А так, щоб це покривало, скажімо багатоповерхівку, яка використовує електроенергію для нагріву води, для опалення, там де плити електричні, ви маєте розуміти, що площа сонячної станції в такому разі має бути дуже величезною", — пояснює голова правління Хмельницького енергетичного кластера.

Авторка: Наталія Сідова

Новости Украины