Чим укулеле відрізняється від стандартної гітари?

Укулеле приваблює своїми мініатюрними розмірами та оригінальним звучанням. Музика цього різновиду гавайської гітари чудово доповнює пісні з сентиментальними, романтичними та мрійливими мотивами. Спробуємо розібратись, у чому особливості цього інструменту, наскільки кардинально він відрізняється від звичної гітари.

Відмінності та подібні риси

Перша та найбільш очевидна відмінність – компактні габарити. Гітара більш транспортабельна чим, наприклад, рояль, але у порівнянні з гавайським родичем вона надто громіздка. Коли необхідно зібратись у похід чи на вечірку, розмір може бути принциповим. Також охочі придбати інструмент звернуть увагу на те, скільки коштує укулеле у магазинах. Порівняно низька ціна для потенційних покупців стане додатковим аргументом на користь відповідної покупки.

Головне – впевнитись у якості інструменту, віддати перевагу товару з гарантією, придивитись до можливості отримання додаткових послуг. Наприклад, у магазині «Гітарний дім» окрім гарантійного бланка кожен клієнт може розраховувати на попередній безоплатний огляд покупки майстром. Серед інших відмінних від гітари рис варто підкреслити моменти:

  • Кількість струн. Замість 6 або 7 тут всього 4 пружні нитки.
  • Звук. Скромніший, має менше граней та «фарб».
  • Музичний лад. Алгоритм зміни звучання відрізняється від гітари, що змушує кардинально перелаштовуватись тих, кому доводилось раніше грати на гітарі.
  • Матеріал струн. У гітар вони можуть бути нейлонові або металеві, укулеле має тільки нейлонові, навіть бас.
  • Ширина грифа. Габарити та мала кількість струн дають можливість компактному інструменту працювати з вужчим грифом.
  • Параметри для розділення видів інструменту. Окрім розмірів моделі укулеле між собою відрізняються по музичному ладу.

Щодо подібних рис, то обидва інструменти струнні, грати на них можна боєм та перебором. Навичка притискання струн знадобиться музикантам в обох випадках. Акомпанування пісень для себе та відтворення нескладних композицій без слів зручне та комфортне.

 На чому легше вчитися грати?

Укулеле значно інтуїтивніше в освоєнні, саме його рекомендують новачкам, які раніше ні на чому не грали. Це буде гарний перший крок у музику, якщо хочеться познайомитися з нею ближче, не з позиції слухача. По аспекту тренування можна виділити такі переваги:

  • акорди потрібно затискати меншою кількістю пальців;
  • струни завжди нейлонові, що дозволяє обходитись без значного тиску;
  • за 4-5 занять навіть 7-річна дитина вивчить основні акорди;
  • навіть 5 акордів достатньо для підігрування собі у багатьох музичних композиціях.

Головним недоліком укулеле є порівняна бідність звуку. Існують різні моделі, у тому числі бас, але досягнути розкоші тембрів акустичної гітари при використанні одного компактного інструменту практично неможливо. Глибина та потужність бас-гітари також недосяжні, хоча у ній всього 4 струни. Але кожен дорослий може повністю освоїти укулеле за кілька місяців. Дітям знадобиться трохи більше часу, але із великого різноманіття струнних інструментів цей – найпростіший для вивчення дітьми.

Якщо дитина 4-5 років дуже хоче навчитись грати на гітарі, варто їй запропонувати укулеле. Це зручний варіант для тих, кому ще рано йти в музичну школу та знайомитися зі стандартним інструментом. Відточення основних навичок прискорить навчання в майбутньому, а володіння гавайським різновидом інструменту дасть можливість похвалитись перед друзями та більш вільно почувати себе у компанії. Додаткові уміння розширюють кругозір та допомагають легше знаходити спільну мову. Освоїти гру на укулеле можна у будь-якому віці, і це вміння обов’язково буде помічене, а для когось стане першим кроком до взаємодії з іншими музичними інструментами, відкриття нових талантів у собі.

Новости Украины