Чоловік зник під час мобілізації на Вінниччині: що відомо

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Світлини Василя Дверніцького. Суспільне Вінниця

Після цього, як розповіла сестра зниклого Яна Дверніцька, він зателефонував додому, сказав, що його забули й він пішки йде до села. Телефонував 23 травня. Відтоді жодної інформації про нього у родини немає. Заяву до поліції родина подала 4 червня.

"Він був в стресовому стані, дуже. Каже: "Мене доганяють, бачу якісь бочки, якесь поле, не знаю, де знаходжусь, люди, трактори…" — Ми чекали, сподівались, що він вийде на зв’язок. Тиждень чекали. Четвертого червня заяву написали, що він зник безвісти", — сказала Яна Дверніцька.

Жінка каже, що звертались і до ТЦК, проте чіткої відповіді на запитання "де Василь?" не отримали.

"У мене шок. Він десь подівся, його нема, жодної інформації нам не надають. Я вже не знаю, що думати", — сказала Яна Дверніцька. — Такого ще не було. Він спокійний, економний, тихий, завжди знайде можливість, щоб зателейонувати і сказати, що все добре. Навіть, якщо немає телефона, він знає наші номери напам’ять".

Тульчинський районний відділ поліції ГУНП. Суспільне Вінниця

Що кажуть у поліції та ТЦК

Суспільне звернулось із запитом до обласного терцентру комплектування та соцпідтримки. Там підтвердили, що Василь стоїть на військовому обліку у Тульчинському ТЦК, а також, що 23 травня чоловік був у автобусі, який їхав до навчального центру у місто Коблево.

По дорозі водій автобуса здійснив зупинку біля однієї із заправок, після цього скориставшись нагодою Дверніцький Василь Іванович, вийшовши з автобуса зник у невідомому напрямку”, — йдеться у віповіді на запит.

Те, що чоловік зник у селі Кирнасівка дорогою до навчального центру, підтвердили і в тульчинському ТЦК. Начальник адміністративного відділення Сергій Петрунько телефоном прокоментував, що у розшук зниклого не подавали, а того ж дня написали заяву до поліції.

"Він вибув 23.05, але на шляху до пункту призначення була зупинка на заправній станції у селищі Кирнасівка. Дворніцький самовільно без дозволу старшого команди покинув транспорт, у якому перебував, та зник у невідомому напрямку. Після згаданих подій Дверніцький Василь Іванович до Тульчинського ТЦКа не звертався. Місце перебування на даний час його не відоме. Старший команди, коли повернувся із заправної станції, виявив, що немає військогозобов’язаного на місті, доповів про це начальнику відділу. Але час піджимав і він вибув до навчального центру", — розповів Сергій Петрунько.

Шеврон поліцейського. Суспільне Вінниця

Слідчий Тульчинського райвідділку Сергій Перинчук каже, що поліція справу Василя Дверніцького розслідує, як зникнення безвісти.

"За вказаним фактом, внесли відомості до Єдиного реєстру судових розслідувань. За попередньої кваліфікацією — частина перша статті 115 з відміткою "зникнення безвісти”. В родичів зниклого відібрали зразки букального епітелію для встановлення особи. Він зник в межах Тульчинського району", — сказав Сергій Перинчук.

Адвокатка Жанна Грушко. Суспільне Вінниця

Що радить адвокат

Адвокатка Жанна Грушко радить рідним запросити документи мобілізаційного характеру, аби дізнатися, що робити далі.

"Витребувати документи мобілізаційного характеру – висновок ВЛК, бойова повістка, мобілізаційне розпорядження. Якщо особа зникає, то мають бути матеріали службового рослідування, акти, підписані свідками, засвідчено, куди і яким чином направлялась. За результатами їх співставлення можна сказати, які можна вчиняти дії", — зазначила Грушко.

Наразі родині повернули рюкзак, з яким Василь їхав до навчального центру. У тульчинському ТЦК, за словами Сергія Петрунько, провели службове розслідування. Старшому команди, який супроводжував мобілізованих, винесено зауваження.

Новости Украины