Цілі курської операції, таємні додатки до Плану перемоги та очікування від виборів у США. Головне з інтервʼю Зеленського

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, Бельгія, 17 жовтня 2024 року. REUTERS/Yves Herman

Президент Володимир Зеленський 18 жовтня дав інтервʼю в ефірі "Єдиного телемарафону". Воно тривало 1,5 години і було присвячене головним питанням, що турбують українське суспільство і міжнародних партнерів. Президент зокрема розповів про план перемоги у війні з Росією, оцінив перспективи мобілізації юнаків з 18 років, прокоментував цілі операції в Курській області та спрогнозував майбутній вплив результатів виборів у США.

Суспільне зібрало головні заяви голови держави.

Фідбек від США і пакети допомоги раз на 2-3 тижні

Найближчим часом, за словами Зеленського, до Києва приїде команда адміністрації Джо Байдена з "відповідями щодо окремих пунктів Українського плану перемоги." Він також повідомив, що є домовленість про швидке отримання пакетів допомоги.

"А також ми домовилися, що це є частиною цього ж плану, що зараз будемо отримувати дуже швидко (пакети допомоги від США — ред.). Раз на 2-3 тижні це може бути. Вони будуть посилювати нашу армію. Деталі не буду говорити, тому що не маю права на це, але ви будете бачити все потім. Пакети будуть, я думаю, великі, від пів мільярда до 750 мільйонів (доларів — ред.), і, я думаю, це буде достатньо швидкий процес", — розповів президент.

Курська операція зруйнувала російські наративи

Зеленський пояснив, що операція ЗСУ у Курській області зупинила "інформаційну політику росіян про їхню перемогу".

"Вони (росіяни — ред.) запустили такий тренд, а Курська операція це зупинила. Через це знов пішла недовіра до інформації, яку розповсюджувала Росія. На жаль, їх слухають, є такі світові лідери. Курська операція, вона принесла цей результат. Україна знов в топі. В Україну знову вірять. Знов поставили під сумнів наративи Росії, що ми програємо війну", — сказав президент.

Ідея створення ядерної зброї в Україні – це "вкид"

В Україні не збиралися створювати жодної ядерної зброї, заявив Володимир Зеленський та нагадав, що якби Україна не віддавала ядерну зброю за умовами Будапештського меморандуму, це була б та захисна парасолька, яка є в інших ядерних державах.

"Що стосується ядерної зброї, по-перше, ми не збиралися створювати жодної загрози світу і жодної ядерної зброї. Я хочу, щоб ми розуміли, що від деяких медіамайданчиків це був вкид такої інформації", — зазначив глава держави.

Ситуація в Україні може змінитись після виборів у США

Володимир Зеленський нагадав, що головний донор в допомозі України – Сполучені Штати.

"Якщо політика Сполучених Штатів Америки зміниться, ось ці зміни і є. Тобто сама по собі політика Сполучених Штатів буде впливати на розвиток цієї війни, або на розвиток закінчення війни. І тут ніхто вам сьогодні реально не скаже, як це буде. Тому що електоральний період виборів в Сполучених Штатів, заяви можуть звучати різні. Багато всього може звучати на підтримку України, щось може звучати проти підтримки України. А як воно буде після? Ніхто не знає. Ми працюємо на тим, щоб не змінилась допомога".

Новости Украины