Згідно з останніми новинами, уряд встановив нові правила поведінки суб’єктів підприємницької діяльності щодо ціноутворення на вироби та продукти харчування. Відповідно до постанови від 12 січня, на період карантинних обмежень держава буде здійснювати нагляд за дотриманням граничного рівня торговельної націнки, якому відповідає показник 10%.
Причини постанови
Останній рік, який, на жаль, пройшов під знаком COVID-19, окрім негараздів, пов’язаних з рівнем захворюваності, приніс очікувані проблеми в усіх сферах економіки, особливо на ринку продуктів харчування, де найболючішими були і залишаються питання логістики та інфляції.
Зокрема неконтрольоване підвищення цін на продукти тваринництва та деякі інші харчові продукти призвело до проблем соціального характеру, а також економічного дисбалансу між цінами на товари власного виробництва та показниками імпорту.
Невтішна статистика
Згідно з даними статистики, за останній рік (листопад 2020-грудень 2021) відбулося значне підвищення цін на бакалійні вироби, цукор, куряче м’ясо та яйця, вершкове масло, пастеризоване молоко та ін.
Середній діапазон підвищення цін складає 10-30%, залежно від окремо взятого продукту харчування. Більше інформації по цій темі, а також по іншим актуальним новинам політики та економіки можна отримати на https://novynarnia.com/category/ukraine/politics/.
Найбільш невтішні показники спостерігаються по таким продуктам, як цукор, гречка та куряче м’ясо. Особливо помітно подорожчала бакалія, дещо менше – продукти молочного та тваринницького походження, хоча 11% зростання ціни на курячі яйця не нікого порадувало.
Деталі обмежень
Подібний крок держава робить не вперше. Минулого року приблизно таке ж рішення було застосовано для сповільнення зростання цін на соняшникову олію та деякі хлібобулочні вироби.
Сьогодні на початок 2022 року з метою стабілізувати ціни на продукти харчування в період дії карантину уряд встановив граничний рівень націнки в 10% від оптово-відпускної ціни на наступні товари:
- макаронні вироби вітчизняного виробництва;
- гречана крупа;
- молоко пастеризоване 2,5% жирності;
- цукор-пісок;
- пшеничне борошно 1-й ґатунок;
- куряча тушка;
- яйця курячі 1-ша категорія;
- вершкове масло 72,5% жирності.
Дане обмеження враховує усі маркетингові, логістичні та сервісні витрати, які несе бізнес при підготовці товару для безпосередньої реалізації.
Крім того 30 грудня були введені пільги щодо обмеження вартості природного газу для виробників деяких різновидів харчової продукції на період карантину (дія запланована до кінця квітня 2021 року).
Таким чином планується збалансувати ситуацію з цінами на зазначені вище товари для населення, зберігши водночас виробничий потенціал та конкурентоспроможність бізнесу в сферах тваринництва та сільського господарства.