«Цивільна професія допомагає коригувати вогонь», – доброволець з Кропивницького

За інформацією: Суспільне Вінниця.

Фото: Facebook Станіслава Пустовойта

41-річний кропивничанин Станіслав Пустовойт протягом двох десятиліть викладав географію в одній з міських шкіл. Нині, сказав, знання предмету допомагає коригувати мінометний вогонь. Має боєць відповідний позивний. В День українського добровольця, який відзначають 14 березня, боєць розповів Суспільному, чому пішов на фронт і що нині підтримує його бойовий дух.

Позивний "Географ"

Станіслав до повномасштабного вторгнення РФ в Україну не мав ані досвіду строкової служби в лавах Збройних сил, ані бойового досвіду. Вважає, що думки йти на фронт навесні 2022 року виникали у кожного свідомого українця. Він не став виключенням: "Бажання виникало в кожного, впевнений. Єдине – через відсутність досвіду мене, наприклад, не хотіли брати. Але коли почалась мобілізація, коли я пройшов медкомісію – рідні, знаючи про моє рішення, не задавали жодних питань".

Зі слів військового, він допрацював навчальний рік, і, коли в учнів почалися літні канікули, пішов до терцентру: "Медкомісію пройшов – по здоров’ю жодних питань не було. І 30 червня я поїхав у Житомир, у навчальний центр десантно-штурмових військ".

Навчання, зі слів кропивничанина, тривало півтора місяця: "Місяць тривав курс молодого бійця, після якого я отримав спеціальність "стрілець", потім були двотижневі курси з відбору, де отримав спеціальність навідника бронетранспортера. Після навчання відправився у Слов’янськ на Донеччину".

Станіслав Пустовойт до і під час повномасштабної війни з РФ. Фото: Facebook Станіслава Пустовойта

Про поранення

На початку вересня, під час боїв за визволення Ізюму, військовий отримав поранення. Сталось це, розповів, на кордоні Донецької та Харківської областей: "Це місце у нас називається "Стела". Там, в одному з боїв, отримав уламкове поранення в шию. Великих пошкоджень не було, але лікарі вирішили, що його дуже складно дістати, тому сказали звикати, бо тепер він зі мною лишиться. Нині ми завжди разом, але в супермаркетах металодетектори, коли я проходжу повз, не пищать (посміхається – ред.)".

Про підтримку людей

Бойовий дух допомагають підтримувати люди, сказав боєць: "Велика кількість, які турбується, передають вітання, не забувають про те – що ми робимо і де, розуміють що ми воюємо за свободу всіх нас, нашої країни. І коли ти бачиш ці очі, відчуваєш підтримку і допомогу, не виникає жодних питань щодо втоми – ми робимо те, що маємо робити, а підтримка небайдужих робить нас практично непереможними".

Важливою для бійця є підтримка зв’язку з колегами і учнями: "Більшість колег нині волонтерять, тому регулярно отримуємо від них подарунки, вітання, підтримку. Спілкуємось – як за цивільного життя. Учні теж пишуть: вітали з 1 вересня, до 14 жовтня записали відеопривітання. Я, перебуваючи на бойових позиціях, записував відеозвернення і до випускників, і до свого восьмого класу, де я до мобілізації був класним керівником. Даю поради – як дружні, так і вчительські".

Бригада, в який служить "Географ", крім Слов’янська й Ізюма, брала участь в боях у Лимані Донецької області й Сватовому – Луганської. Нині перебуває в районі Кремінної на Луганщині.

Що відомо

Бої за Ізюм, що на Харківщині – за контроль над містом та його околицями – тривали з кінця лютого до 10 вересня 2022 року. 1 квітня місто взяли під контроль військові РФ, 10 вересня українська армія під час контрнаступу вибила їх звідти.

Новости Украины