DeFi: що потрібно знати та яка капіталізація на сьогодні

Усе більше людей звертають увагу на криптовалюти та їх перспективи. Успіх такої монети як біткоїн відомий навіть пенсіонерам. Всім потрохи стає зрозуміло, що фінансова система трансформується, вдосконалюється та переходить в цифровий вигляд.

Децентралізовані фінансові системи або DeFi – нові системи, що працюють на основі децентралізованої мережі блокчейнів. Тобто користувачі можуть отримувати різноманітні послуги без звернення в банки чи до інших посередників. Це набагато зручніше для користувачів, адже за кожну банківську послугу береться чимала комісія. Взагалі банківські операції мають низку недоліків (мала швидкість, комісія, людський фактор і т. д.)

Простими словами про DeFi

DeFi розширює децентралізовані властивості блокчейну, додає нові послуги та має інші корисні для користувачів можливості, що раніше контролювалися централізовано. DeFi складається з протоколів та смартконтрактів, які контролюються децентралізованими додатками. Децентралізовані фінансові системи дозволяють кожному охочому створювати такі послуги, як:

  • торгівля;
  • кредитування;
  • інвестування;
  • створення ринку тощо.

Причому здійснюється все це без участі банків та пов’язаних з ними недоліків, про які згадано вище.

Переваги DeFi для цифрової економіки

Загальний капітал ринку цифрових валют вражає: це трильйони доларів. Цифра продовжує зростати. Це пов’язано з чисельними перевагами. Серед них обов’язково варто виділити такі:

  • доступність для кожного користувача – системи працюють незалежно від геолокації, головне мати інтернет;
  • цілодобова робота на відміну від банків;
  • відсутність посередників – це не тільки суттєве зниження комісії, але й підвищення безпеки;
  • фінансова незалежність користувачів від дій держави чи певної банківської системи.

Це далеко не повний список переваг. Власники заощаджень у крипті назвуть ще чимало пунктів.

DeFi: проблеми та перспективи

Головна проблема DeFi – нормативно-правова база. Існує низка невизначених питань, які намагаються вирішити уряди країн. Наприклад, необхідно встановити баланс між необхідністю впровадження інновацій та захистом прав користувачів. Відсутність чітко визначених нормативно-правових норм може представляти певні ризики для користувачів.

Децентралізовані фінансові системи продовжують розвивати свій потенціал. Для цього знадобиться вирішити кілька проблем: масштабованість, безпеку та зручність для користувачів.

Можна очікувати ще більшої інтегрованості DeFi в традиційну систему фінансів. Зовсім необов’язково повністю міняти існуючі традиційні моделі, а працювати паралельно з ними, створюючи ефективну фінансову систему.

Попри ряд питань, відмовлятися від того факту, що DeFi проникає у всі сфери життя, не можна. Все більше користувачів обирають саме такий спосіб заощадження, адже це дуже зручно. Можна здійснювати перекази в будь-якому напрямі, купувати чисельні товари, використовуючи цифрові кошти. За наявності інтернету та криптовалюти на рахунках можна купити майже будь-що: від замовлення їжі до нерухомості в різних країнах.

Новости Украины