«День 963»: у Києві вчотирнадцяте відбувається марафон Незламності

Київський марафон Незламності, 12 жовтня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

12 і 13 жовтня у столиці відбувається щорічний благодійний забіг "День 963: Київський марафон Незламності 2024". Цього року марафон проводиться вчотирнадцяте і участь в ньому загалом візьмуть понад 10 тисяч бігунів.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

У суботу, 12 жовтня, учасники забігу зібралися на Трухановому острові. Бігли на дистанціях 1,6 км, 5 км і 10 км. Також відбувся забіг "Ветеранська десятка" і дитячі старти. Цього дня учать у марафоні Незламності взяли військовослужбовці, які лікуються та проходять реабілітацію у центрі протезування Superhumans.

Київський марафон Незламності, 12 жовтня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

Вперше бере участь у марафоні Незламності Олександр Нікращук з Києва. Чоловік пробіг дистанцію в 1,6 км. Він розповів, що пішов на війну ще у 2015 році у складі 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. У 2023 році дістав поранення.

"Коли був малим, я почив займатися легкою атлетикою. Зараз після ампутації отримав протеза бігового і в цьому році рішив попробувати (пробігти марафон — ред.). Дуже файно", — розповідає військовий.

Київський марафон Незламності, 12 жовтня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

Сергій приїхав для участь в марафоні Незламності з Чернігівської області. Військовослужбовець пробіг 10 кілометрів.

"Раніше трохи бігав. Я служу в розвідці, ми постійно багато бігаємо. Розвідник спочатку бігає скільки може, а потім — скільки треба", — каже Сергій.

Київський марафон Незламності. 12 жовтня 2014 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

Військовий Сашко з Києва не любить згадувати свій бойовий досвід і поранення на війні. На марафоні за допомогою сучасного протезу чоловік пробіг 10 кілометрів.

"Чудовий колінний модуль. Він являється досить крутим, щоб займатися більш активними видами спорту. Я раніше бігав. Я цей сезон почав з того, що взагалі встав на ноги, я півтора роки не ходив. І цей сезон ми закінчимо тим, що п'ятьорочку жахливо, але пройшли", — ділиться враженнями Сашко.

Київський марафон Незламності, 12 жовтня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

Ветеран війни Олександр два тижні, як звільнився з лав Збройних сил і повернувся до цивільного життя. Вирішив взяти участь одразу у двох днях марафону Незламності.

"Це сприяє і адаптації, і соціалізації.. Тому, що ветерани бачать, що вони не самі. Деяким складно, а хтось скаже: "Ми в окопах, а ви тут бігаєте". Ми для цього і сидимо, щоб у людей було життя. Тим більше тут благодійна складова, багато грошей передається для ЗСУ", — сказав Олександр.

Київський марафон Незламності, 12 жовтня 2024 року. Суспільне Новини/Анна Сергієць

У неділю, 13 жовтня учасники долатимуть дистанції 42 км та 21 км. Також на старт вийдуть ветерани і чинні військовослужбовці, які отримали тяжкі поранення на фронті і проходять реабілітацію у центрах Next Step Ukraine. Вони подолають символічну дистанцію 100 м "Зроби Next Step", повідомила організаторка марафону, партнерка Run Ukraine Вікторія Веремієнко.

"За два дні 10200 учасників онлайн і офлайн. У Києві 9600 учасників на різних дистанціях. У події беруть участь не лише професійні атлети, більшість учасників —це любителі, аматори і звичайні люди, для яких спорт — це психологічна підтримка ментального стану, що на сьогодні є надзвичайно важливо. Кожен учасник отримує фінішну медаль", — розповіла Вікторія Веремієнко.

За її словами, мета марафону Незламності — зібрати понад 10 мільйонів гривень, які передадуть на потреби армії та реабілітацію поранених військових.

Джерело

Новости Украины