Депутати разом із Залужним та Умєровим почали розглядати новий закон про мобілізацію

Депутати разом із Залужним та Умєровим почали розглядати новий закон про мобілізацію

Фото: rada.gov.ua

Депутати почали розглядати новий закон про мобілізацію разом із Головнокомандувачем Валерієм Залужним, міністром оборони Рустемом Умєровим та начальником Генштабу ЗСУ Сергієм Шапталою. Про це повідомив голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія.

— Сьогодні на комітеті розпочали розгляд нового закону про мобілізацію. Обговорення разом з командуванням ЗСУ та представниками Міністерства оборони триватиме кілька днів. У депутатів від виборців є багато запитань стосовно мобілізації, для відповідей на комітет приїхали Залужний, Шаптала та міністр Умєров. Буду повідомляти про хід розгляду законопроєкту в комітеті, — написав Арахамія.

Депутати пообіцяли врахувати зауваження до попередньої редакції закону про мобілізацію і переписати його. Зокрема, йдеться про зауваження омбудсмена, який вказав на порушення прав людей, що ухиляються від мобілізації. Пропонувалося обмежити їм операції з нерухомістю, керування особистим транспортом, використання грошових коштів. Також буде переглянута норма про можливість для військкомів самим вносити людей у так званий список ухилянтів, що може породити корупційну складову.

Законопроєкт про мобілізацію № 10378 Кабінет міністрів вніс на розгляд парламенту 25 грудня. Документ передбачає зменшення призовного віку з 27 до 25 років. Під час пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що підтримає таку норму.

Джерело

Новости Украины