Депутати вимагають заборонити російську мову в харківських школах

Проект рішення буде розглянутий на сесії Харківської обласної ради 1 грудня.

Депутати Харківської облради просять заборонити російськомовні класи і вивчення мови країни-агресора як другої іноземної в школах Харкова та області.

Відповідне звернення  будуть розглядати на найближчій сесії. За словами депутів фракії ЄС, російська не має права на існування в харківських школах через повномасштабне вторгнення РФ на територію України, посяганням окупанта на територіальну цілісність та незалежність України.

«Вважаємо, що необхідно вилучити дисципліну російська мова (російська мова та література) з навчальних планів для закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою… Заборонити з 01.09.2022 року використання російської  мови в закладах загальної середньої освіти міста Харкові та Харківської області, що належать до комунальної форми власності», — йдетсья в документі.

За словами авторів звернення, батьки жаліються, що часто російську змушують вивчати у школах Харкова під виглядом другої іноземної або «мови корінного народу або національної меншини». Для цього батькам пропонують написати заяву або взагалі заповнити форму.

Депутати просять також заборонити використовувати російську в оформленні шкільного середовища.

Час, який вивільниться, депутати пропонують витратити на вивчення вибіркових дисциплін, що пов’язані з безпекою, інформаційною безпекою, євроатлантичною інтеграцією, медичною підготовкою та інших іноземних мов.

До 24 лютого у Харкові багато шкіл включали до навчальних планів вивчення російської мови, зокрема у молодшій школі. Окрім того, одна з найпотужніших приватних шкіл міста вела навчання виключно російською мовою. 

Росія, за даними Харківськоої обласної військової адміністрації, знищила на Харківщині 21 школу, пошкодила більше двохсот. Це — третина від загальної кількості освітніх закладів.

Нагадаємо, сесія Харківської облради відбудеться 1 грудня.

У порядку денному 50 питань, зокрема об’єднання лікарень.

Джерело

Новости Украины