Держстат озвучив дані по ВВП за другий квартал

Держстат озвучив дані по ВВП за другий квартал

Фото: Getty Images Збір врожаю зернових у Запорізькій області

У першому півріччі поточного року українська економіка залишилася «в плюсі», незважаючи на атаки Росії на енергосистему.

Державна служба статистики оприлюднила першу оцінку валового внутрішнього продукту України (ВВП) за другий квартал 2024 року. Темпи зростання суттєво сповільнилося, свідчать дані відомства у середу, 25 вересня.

«Реальний ВВП у II кварталі 2024 року збільшився порівняно з попереднім кварталом на 0,2% (з урахуванням сезонного фактору), а порівняно з II кварталом 2023 року – на 3,7%», – йдеться у повідомленні.

Як відомо, у першому кварталі ВВП порівняно з попереднім кварталом зріс на 1,2%, а а порівняно з першим кварталом 2023 року – на 6,5%.

Держстат озвучив дані по ВВП за другий квартал

 

У першому кварталі 2023 року реальний ВВП скоротився на 10,3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. У другому кварталі ВВП зріс на 19,2%, у третьому – на 9,6%, у четвертому – на 4,7%.

Раніше Мінекономіки повідомило, що зростання ВВП України прискорюється два місяці. За підсумками серпня економіка зросла на 3,5% (±1%) у порівнянні із серпнем минулого року.

Також повідомлялося, що у вересні МВФ знову погіршив прогноз щодо ВВП України. Експерти вважають, що економічне зростання сповільниться через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру, вплив війни на ринок праці та рівень очікувань ділової активності.

У свою чергу уряд України суттєво погіршив прогноз зростання економіки у 2025 році – 2,7%. При цьому раніше очікувалося зростання на 6,8%.

Джерело

Новости Украины