Ділив Porsche з колишньою дружиною: голову федерації роботодавців Чернігівщини Олега Авер’янова засудили до 7 років

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Директор ТОВ «ПК «Пожмашина»» Олег Авер’янов. ТОВ «ПК «Пожмашина»»

Голову федерації роботодавців Чернігівщини Олега Авер'янова засудили до семи років позбавлення волі. Крім того, зобов'язали відшкодувати матеріальну шкоду його колишній дружині Євгенії у понад 1,5 мільйона гривень та 50 000 гривень моральної шкоди. Відповідний вирок виніс Чернігівський апеляційний суд 10 вересня 2024 року. Після цього в Інтернеті почали поширювати інформацію, що сам Авер'янов після вироку суду втік за кордон.

В чому суть справи, що кажуть родичі колишнього подружжя та чи затримали правоохоронці Авер'янова — читайте далі у матеріалі.

Забрав автомобіль та перепродав його іншій людині

Предметом спору колишнього подружжя Авер'янових після розлучення став автомобіль Porsche Cayenne. Як йдеться у матеріалах справи, 23 січня 2015 року Олег Авер'янов після сварки з тоді ще дружиною Євгенією наказав своєму водієві відігнати авто від будинку, де вона живе. Саме в той період у подружжя почався процес розлучення.

Зі слів Євгенії, Porsche був у її власності та оформлений на неї від попереднього власника за відсутності Авер'янова. Тому зникнення своєї автівки вона розцінила як крадіжку і написала заяву до поліції.

Водночас Авер'янов зазначав, що, коли вони з дружиною почали розмови про розлучення, то усно домовилися, що квартира в Прилуках залишається Євгенії, а автомобіль — йому. Він своєї провини не визнав та пояснив, що Porsche не викрадав. Він вважає його спільним майном, яке він купив за особисті гроші з отриманого прибутку з бізнесу. Додав, що готовий, за рішенням суду, компенсувати половину вартості автівки або повернути її колишній дружині.

Читати ще

Читати ще «Хочеться закрити заводи, лишайтеся тут самі», — керівник «Пожмашини» про кримінальну справу через повернення прибутків

Також у матеріалах справи згадується про те, що Авер'янов без згоди дружини продав це авто у Києві — без відповідних документів купівлі/продажу та перереєстрації з одним комплектом ключів, бо інший він нібито загубив та обіцяв передати їх згодом. Колишня ж дружина про продаж авто дізналася від Голосіївського управління поліції міста Києва. Покупець Porsche також від поліції дізнався, що в автівки два власники. Згодом Олег Авер'янов повернув йому гроші.

Що кажуть кума Авер'янових та мати колишньої дружини

Свідками у суді виступали кума Авер'янових та мати Євгенії. Остання сказала, що із зятем має "відмінні стосунки, а з донькою відносини в цілому нормальні, але іноді бувають і сварки". Також вона додала, що бачила сварки подружжя та розподіл майна між ними під час розлучення у 2015 році.

Щодо Porsche Cayenne каже, що він з'явився у родині у 2014 році, і це був не подарунок, а спільна покупка. Адже автомобілем користувались як Олег, так і Євгенія. Також вона підтвердила тезу про те, що між донькою та зятем була домовленість, що їй залишиться квартира, а йому — автомобіль. Однак жодних документів вони не оформлювали й не підписували. Згодом Євгенія нібито з кимось порадилась і після цього почала висловлювати претензії до колишнього чоловіка та вимагала, аби він платив їй гроші.

Кума Авер'янових зазначила, що Porsche Cayenne, про який йдеться, Олег придбав у її чоловіка у лютому 2014 року. Про цю покупку вони домовились ще у 2013-му, коли вони родинами разом відпочивали. Зі слів куми, після придбання авто Євгенія святкувала це, сприйнявши, як подарунок на день народження.

Читати ще

Читати ще «Маємо вберегти стратегічну галузь», – Авер’янов про причини евакуації «Пожмашини»

Згідно з рішенням Верховного Суду, всі договори або довідки про продаж цього автомобіля скасували та визнали їх недійсними. За цим рішенням, Олег Авер'янов має повернути Porsche Cayenne Євгенії. Однак й досі цього не сталося. Водночас, де наразі перебуває авто, Авер'янов не пам'ятає, а робочий комплект ключів і технічний паспорт на авто були й залишаються у Євгенії.

"На повний вирок суду він не з'явився"

Вироком Чернігівського районного суду від 3 жовтня 2022 року Олега Авер'янова у справі незаконного заволодіння автомобілем визнали невинним. Після цього Євгенія подала ще один позов до Чернігівського апеляційного суду, щоб скасувати попередній вирок та призначити Авер'янову покарання у вигляді позбавлення волі на строк 10 років з конфіскацією майна.

Вона вважає, що колишній чоловік заздалегідь хотів забрати у неї автомобіль. Також додає, що в Олега були відсутні юридичні документи, які б підтверджували його як співвласника авто.

Засідання Апеляційного суду в Чернігові відбулося 10 вересня 2024 року. Згідно з вироком суду, Олегу Авер'янову призначили покарання — сім років позбавлення волі без конфіскації майна. Згідно з частиною 4 статті 532 Кримінального процесуального кодексу України, цей вирок набирає чинності з моменту його проголошення. Водночас строк відбування покарання рахується з моменту фактичного затримання засудженого на виконання вироку.

Речниця Київської міської прокуратури Ірина Винокурова у коментарі Суспільному розповіла, що на короткому оголошенні вироку Авер'янов був присутній, а ось на повному — не з'явився.

Читати ще

Читати ще На зарплату в 40 тис. грн немає кандидатів, популярні професії та чи є підтримка держави: підсумки «Що відбувається?»

"Повний вирок суду мали оголосити за декілька годин. Коли оголошується рішення суду, людину визнають винною, та це не означає, що її одразу в суді затримують. Є процедура виконання рішення суду. Тобто апеляційний суд своє рішення має відправити до суду першої інстанції, а суд першої інстанції відправляє його на виконання до поліції за місцем проживання людини, яку визнали винною".

Також речниця розповіла, в які терміни рішення суду мають бути виконані.

"В апеляційного суду є сім днів, щоб повернути цю справу до виконання суду першої інстанції. А суд першої інстанції має його направити до виконання до поліції протягом трьох днів. Тобто за 10 днів (з 21 вересня 2024 року, — ред.) поліція має взятися до виконання цього рішення суду. І тоді буде зрозуміло, чи людина збирається відбувати покарання, чи вона переховується".

Наразі Головне управління поліції міста Києва не надало Суспільному відповідь: чи затримали Олега Авер'янова одразу після вироку суду та чи підтверджують вони або спростовують інформацію про ймовірне перетинання Авер'яновим державного кордону України. Також Суспільне намагається отримати коментар від самого Олега Авер'янова.

Їх відповіді з цього приводу ми готові опублікувати у наступних матеріалах.

20 вересня компанія "Пожмашина" на своїй Facebook-сторінці опублікувала відео, де вказує, що їх керівник Олег Авер'янов знаходиться на агровиставці в Польщі та вітає колектив з нагоди дня машинобудівника.

Ця виставка проходила з 20 по 22 вересня в Беднарах, Польща. Про це пише сайт Завод Кобзаренка.

Колишня дружина Олега Авер'янова, Євгенія, відмовилася надавати коментар.

Адвокатка Авер'янова Дар'я Свистула у коментарі Суспільному сказала, що керується законом про адвокатуру і адвокатську діяльність, яка забороняє їй розповсюджувати інформацію про клієнта.

Що відомо про Олега Авер'янова

Згідно з даними сайту "Рух ЧЕСНО", Олег Авер'янов народився 1977 року.

З грудня 2014 року — директор з виробництва СТОВ "Богданівське". З 2009-го працював на посаді директора ТОВ "Завод «Пожспецмаш»".

У 2014 та 2007 роках балотувався до Верховної Ради 8 та 6 скликань від "Радикальної партії Олега Ляшка" ("РПЛ") за округом №210 (Чернігівська обл.) та від "Блоку Юлії Тимошенко" (№189 у списку) відповідно.

2015 року був обраний депутатом Чернігівської обласної ради 7 скликання від "РПЛ" (№1 у списку), є головою фракції партії.

З грудня 2017-го обіймає посаду директора ТОВ "СІНЕГРІ". У 2015-2016 роках був заступником голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

У 2019 році балотувався до Верховної Ради 9 скликання від "РПЛ" (№6 у списку).

Голова виконавчого комітету Політичної ради та член президії політичної ради "РПЛ", голова Чернігівської територіальної партійної організації. Помічник депутата Верховної Ради 8 скликання Олега Ляшка на громадських засадах.

Наразі Олег Авер'янов, згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, є керівником ТОВ "ПК «Пожмашина»".

Читати ще

Читати ще Голова федерації роботодавців Чернігівщини пропонує залучати іноземців до роботи на підприємствах

Новости Украины