Дисциплінарна палата ВРП внесла подання про звільнення судді Тандира

Олексій Тандир з адвокатом під час засідання Святошинського райсуду. Фото: Дарина Коломієць/Суспільне

Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) вирішила звільнити з посади судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира. Його обвинувачують у смертельній ДТП у стані алкогольного сп'яніння, внаслідок чого загинув нацгвардієць.

Про це повідомляє ВРП.

"24 квітня 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про притягнення судді Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира до дисциплінарної відповідальності та застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади", — йдеться у повідомленні.

Суддя автоматично тимчасово відстороняється від здійснення правосуддя до ухвалення рішення про його звільнення з посади Вищою радою правосуддя.

Зі скаргою до ВРП звернулася фундація Dejure.

"Наразі повного рішення ще немає, і хоча суддю притягнули за неетичну поведінку, невідомо, чи врахувала Вища рада правосуддя стан його алкогольного сп'яніння. Також важливо, що за Тандиром зберігається право на оскарження цього рішення", — зазначається у дописі фундації.

Дисциплінарну справу щодо Олексія Тандира у ВРП відкрили 10 січня. А 31 січня Друга Дисциплінарна палата ВРП зупинила її розгляд на період, необхідний для отримання відповідей на запити, документів для підтвердження наявності або відсутності обставин, які є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

14 лютого розгляд дисциплінарної справи щодо Тандира відновили.

Що відомо про ДТП за участі Тандира, внаслідок якої загинув нацгвардієць

У ніч на 26 травня 2023 року на в'їзді в Київ з боку Житомира сталася ДТП: голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир збив автомобілем військовослужбовця Нацгвардії, який стояв на блокпості. Військовий загинув на місці від отриманих травм.

У Нацгвардії розповіли, що строковик, якого збили на блокпості при в'їзді в Київ, Вадим Бондаренко родом із Черкащини.

Оскільки Тандир відмовився здавати аналізи на вміст алкоголю та наркотиків, за клопотанням прокуратури суд дозволив примусове відібрання біологічних зразків у підозрюваного.

26 травня 2023 року судді повідомили про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп'яніння. У ДБР повідомили, що у голови райсуду відібрали примусово біологічні зразки. Також прокуратура скерувала звернення до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на утримання судді під вартою.

27 травня Судді Тандиру обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави. Відтоді запобіжний захід неодноразово продовжували. За рішенням суду від 4 квітня, Тандир перебуватиме під вартою до 2 червня. Адвокати також просили суд відпустити їхнього підзахисного із СІЗО для проходження військової служби.

У липні минулого року Державне бюро розслідувань повідомило, що одна з судово-психологічних експертиз показала, що суддя Макарівського райсуду Олексій Тандир у момент скоєння ДТП перебував у стані алкогольного сп'яніння.

3 серпня 2023 року в ДБР повідомили, що завершили досудове розслідування щодо судді Олексія Тандира. 21 серпня справу судді передали до суду.

На початку вересня дружина загиблого нацгвардійця Вадима Бондаренка Анна подала цивільний позов про стягнення з Тандира 40 мільйонів гривень матеріальної шкоди через загибель чоловіка.

20 листопада 2023 року у Святошинському суді Києва відбулося засідання по суті у справі судді Олексія Тандира. Першим допитали батька загиблого нацгвардійця Валерія Бондаренка, який також був військовослужбовцем.

Святошинський райсуд Києва на засіданні 12 березня допитав ще двох свідків у справі судді Олексія Тандира. Суд заслухав прикордонника та нацгвардійця, які в день аварії теж несли службу на блокпосту. Засідання відбулося в закритому режимі, оскільки свідки могли повідомити інформацію, заборонену для поширення.

17 квітня допитав Святошинський райсуд допитав ще трьох свідків у справі про смертельне ДТП на блокпосту. Один із них бачив, як обвинувачений суддя Олексій Тандир наїхав на військового Національної гвардії Вадима Бондаренка.

Читати ще

Читати ще Запрошення судді Тандира втратило чинність: 119-та бригада про ситуацію з мобілізацією підозрюваного в смертельній ДТП

Топ дня

У Києві та області відновили електропостачання — ДТЕК Оновлено 24 квітня, 15:27

Пошукова група «На щиті» додатково обстежує місця бойових дій на Київщині 24 квітня, 12:49

Вирубка 100-річних дубів в Чорнобильському заповіднику: правоохоронцю оголосили підозру 24 квітня, 12:41

Повноваження КМДА і КМВА та ситуація на Поштовій площі: відбулося засідання ТСК по Києву 23 квітня, 20:48

Побиття підлітка у київській школі: директорка розповіла деталі конфлікту 23 квітня, 13:48

Вибір редакції

У Києво-Печерській Лаврі оцифрували Церкву Спаса на Берестові з давньоруськими фресками

Акцент на лікуванні контузій і психотравм: київський реабілітаційний центр «Лісова поляна» співпрацюватиме з МОЗ

«Зберегти й розвиватися в умовах війни»: у Києві відзначають розвиток культурної сфери

У Києві хочуть знести садибу Зеленських

У Києві з приходом тепла активізувалися кліщі: як вберегти домашніх тварин від укусів — поради ветеринарів

Джерело

Новости Украины