Дитяча омбудсменка про рішення Гааги: Підтвердження, що жодної «евакуації» не було


Дитяча омбудсменка про рішення Гааги: Підтвердження, що жодної "евакуації" не було

Дар’я Герасимчук (фото: Facebook омбудсменки)

Рішення Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі про ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини у Росії Марії Львової-Бєлової доводить, що не було жодної «евакуації» українських дітей, натомість чинився геноцид. Про це в коментарі LIGA.net сказала радниця-уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар‘я Герасимчук.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Вона пояснила, що відповідно до положень статті ІІ Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 року, статті 6 Римського статуту МКС, статті 442 Кримінального кодексу України насильницька передача дітей з однієї групи в іншу, коли це діяння вчинено умисно з метою повного або часткового знищення будь-якої національної, етнічної, расової чи релігійної групи як такої є злочином геноциду.

За словами Герасимчук, рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі про ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової є історичною подією, яка підтверджує, що не було жодної «евакуації» українських дітей, а здійснювалась саме депортація та примусове переміщення російською владою.

«Україна з самого початку говорила про те, що дії росіян були чітко сплановані та направлені саме на знищення майбутнього України. Росіяни не збирались і не збираються повертати наших дітей, про що свідчить спрощена процедура надання російського громадянства дітям, спрощена процедура усиновлення, безоплатна освіта», – наголосила вона. Омбудсменка додала, що «перевиховання та обробка» дітей, яка здійснювалась у РФ та на окупованих територіях, примусова русифікація та тотальна заборона на все українське мало на меті стерти ідентичну приналежність до української нації. «Вони сподівались поповнити своє населення нашими дітьми, навіть, сортуючи їх під час примусових медичних оглядів», – резюмувала омбудсмен.

  • 19 січня 2023 року Європарламент проголосував за трибунал для Путіна та Лукашенка.
  • На 14 березня створення спецтрибуналу підтримали 32 країн.
  • 17 березня Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна та Львової-Бєлової.

Читайте також: «Це лише початок»: Офіційні реакції на ордер на арешт Путіна

Джерело

Новости Украины