Для закупівель армії в Prozorro створять окремий розділ

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Міністерство економіки України працює над створенням окремого розділу Prozorro для закупівель армії. Про це повідомляє Мінекономіки, передає УНН.

Цитата

«Уряд ініціював створення робочої групи під головуванням першого віце-прем’єр міністра — міністра економіки Юлії Свириденко, яка має розробити оновлену систему закупівель харчів для армії. Новий механізм закупівель має збалансувати дотримання секретності та публічний контроль, але одночасно забезпечити безперебійність постачання. Обов’язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти харчування у відкритому доступі», — йдеться в повідомленні.

Деталі

Заступник міністра економіки Надія Бігун розповіла, що новий механізм закупівель може базуватися на принципах, що вже закладено в постанову №1275, яка регулює закупівлю речового майна.

«Є пропозиція, розширити дію рамкової угоди для потреб оборони, що регулюється постановою №1275 для закупівель речового майна, на продукти харчування. А також одночасно ми опрацьовуємо технічну реалізацію рамкової угоди для потреб оборони в Prozorro. Ми пропонуємо Міноборони перейти від закупівлі «послуг харчування» до закупівлі «продуктів харчування з доставкою», — розповіла Бігун.

За її словами, крім того, є пропозиції змінити терміни укладання контрактів – заключати договір з постачальником будуть не на рік, як це робиться зараз, а на квартал.

«У такому випадку не буде такого суттєвого впливу на ціни сезонного фактора, і постачальникам не треба буде закладати до контрактів такі великі ризики, як це відбувалось з цінами на овочі при формуванні пропозиції на рік. Також ми пропонуємо ввести функцію перегляду лотів за регіонами, що дозволить залучити суттєво ширший ринок постачальників», — додала Бігун.

Доповнення

Уряд ініціював створення робочої групи, яка має розробити оновлену систему закупівель харчів для армії. Обов’язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти харчування у відкритому доступі.

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що на забезпечення харчуванням військовослужбовців у 2023 році спрямовані десятки мільярдів гривень і додав, що добовий раціон кожного військовослужбовця у поточному році становить 145,8 гривень.

Джерело: УНН

Новости Украины